Ресторантьорите се обявиха против заплатите само по банков път и задължителния касов бон


Ресторантьорите се обявиха против заплатите само по банков път и задължителния касов бон
Снимка: Facebook/101 Bar/Dinner

3358

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявяват категоричната си позиция, че предложенията в проектобюджет 2023, свързани с бранша, са лобизъм в полза на банките, ще натоварят българския предприемач в сферата на заведенията за хранене и развлечения, и резултатът ще е нулев. Това обявиха от двете организации в своя позиция, разпратена до медиите.

Те определят като безумно предложението, ако не получи касова бележка, клиентът да не плаща сметката. Според организациите е и дискриминационно, тъй като важи само за сектора. Според двете организации предложението не е съпроводено с разчети какви завишения в приходната част в бюджета e довела тази мярка в Гърция, която се дава за пример, и какви нива на изсветляване на сивия сектор са постигнати след въвеждането ѝ. „Предложената мярка може да бъде обоснована като ефективна и да бъде приложена единствено след анализ за нейната законосъобразност, но следва същата да засяга права и задължения за всички икономически сектори“, посочват организациите.

Според тях другото основно предложение – заплатите на всички служители в сектора да се изплащат само по банков път, няма да доведе до по-висока събираемост на данъци, но ще натовари административно и финансово бранша и ще облагодетелства банките, които ще получават „милиони под формата на множество такси“. И тази мярка според организациите е дискриминационна, защото за останалите бизнеси важи само за фирми, които са с над 50 служители. „Ако не ставаше дума за лобизъм в полза на банките, а за защита на държавния интерес, то би следвало да се предвидят намаление или премахване на таксите по транзакции и обслужване на сметки“, посочват те.

Организациите напомнят, че заради пандемията предприемачите в кафе клубната, барова и ресторантьорска индустрия са загубили над 30 000 служители и отбелязват, че плащането само по банков път ще отблъсне допълнително хората да работят в сектора. „Най-потърпевши ще са курортите и сезонните обекти“, смята от двете организации.

„По последни данни на ЕС най-ефективната мярка за борба със сивата икономика е приемането на направените разходи от потребителите през годината, за разход при подаване на годишните данъчни декларации“, посочват от организациите и изтъкват, че предлагат и подкрепят подобна инициатива.

Браншовите организации предлагат и в България да се въведе мярката за борба със сивата икономика, прилагана в ЕС, където разходите на потребителите през годината се смятат за разход при подаване на годишните данъчни декларации.

В края на юни финансовият министър Асен Василев представи пред медиите проектобюджета за тази година. Предложените мерки, които засягат бранша, са предвидени с промени в Закона за ДДС чрез изменения в преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2023 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Не плащаме в заведенията, ако не предоставят касова бележка

Плащат заплатите само по банков път във фирми с над 50 души персонал, за ресторантьорите мярката важи без ограничение

Какво реши Тристранният съвет за бюджета?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички