Русия има план за 73 млрд. долара, за да вдигне икономиката си


Русия има план за 73 млрд. долара, за да вдигне икономиката си
Снимка: iStock

5145

Правителството на Русия планира да похарчи 5 трилиона рубли (72.7 млрд. долара) като част от план за възстановяване на икономиката вследствие на мерките срещу епидемията от коронавирус. Това обяви руският премиер Михаил Мишустин по време на среща с президента Владимир Путин.

Програмата е за подпомагане на заетостта, доходите и икономическия растеж на Русия. Тя включва 500 мерки, които ще струват около 5 трилиона рубли през следващите две години, разкри Мишустин, цитиран от AFP и ТАСС.

Националният план за възстановяване на икономиката ще се осъществи на 3 етапа, като се очаква да започне през юли.

Първият етап е стабилизиране на ситуацията преди края на третото тримесечие на 2020 г., като основната задача е да не се допуска още по-голямо понижение на доходите на хората.

През втория етап, който ще продължи до второто тримесечие на 2021 г., ще бъде направено всичко необходимо за завършване на процеса по възстановяване на икономиката, намаляване на безработицата, увеличаване на доходите на руснаците до нивата през миналата година.

Третата фаза е през третото и четвъртото тримесечие на 2021 г., когато държавата трябва да се върне към устойчив и дългосрочен икономически растеж.

Путин одобри плана и похвали правителството за изработената стратегия. Той продължава срещите с представители на различни отрасли, като освен мерките за подкрепа се обсъждат и въпроси с изготвянето на бъдещия държавен бюджет.

Руската икономика трябва да премине през "дългосрочни структурни промени" и да достигне "нова динамика" за постигане на целите на правителството за национално развитие, подчерта руският президент.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички