Русия ще разследва дали "Лукойл Нефтохим" е доставял гориво за украинските танкове


Русия ще разследва дали "Лукойл Нефтохим" е доставял гориво за украинските танкове
Снимка: Lukoil

5478

Председателят на руската Дума Вячеслав Володин е поискал от комисията по сигурност и противодействие на корупцията и комисията по енергетика да проучат информация за доставка на гориво за Украйна от българската рафинерия на "Лукойл", пише ТАСС. Причината – публикация в "Московски комсомолец", базирана на информацията на Die Welt, че България тайно е помагала на Украйна с оръжие и горива.

Според руското издание благодарение на горивата от "Лукойл Нефтохим" украинските танкове са осъществили успешната си офанзива в Херсон и Изюм.

В края на декември ръководството на "Лукойл" обяви официално, че не доставя руски горива на Украйна. "Продуктите на рафинерията се продават на вътрешния пазар и на други налични дестинации в рамките на квотите за износ към трети страни, определени в 9-ия пакет от санкции на ЕС", заяви изпълнителният директор на компанията Вадим Воробьов, като изтъкна, че "Лукойл" няма договори за доставка на петролни продукти в Украйна. Шефът на "Лукойл": Рафинерията в Бургас не изнася горива за Украйна

В 9-ия пакет от западните санкции беше вписана опцията България да използва на вътрешния пазар и изнася продукцията от получения чрез дерогация руски петрол само към Украйна. Така разрешението страната ни да продължи да използва по-евтината суровина няма да разруши вътрешния европейски пазар.

След публикацията в Die Welt от "Лукойл" посочиха, че българските власти никога не са искали от тях да изнасят горива към Украйна.

От началото на годината "Лукойл" премести оперативния си бизнес в България на територията на страната, като заяви, че целта е да плаща данъци у нас. В края на 2022 г. петролната компания плати авансово 90 млн. лв. данъци. Служебният вицепремиер по икономическите въпроси Христо Алексиев посочи, че това е повече, отколкото компанията е платила за всичките години дейност у нас. Доскоро "Лукойл" оперираше на родния пазар чрез дъщерната копания Litasco, регистрираната в Швейцария. "Лукойл" плати 90 милиона лева авансов данък на държавата

Зеленски: Продължаваме да работим за нужните танкове

"Продължаваме да работим, за да получим танковете, които са ни нужни", заяви във вечерното си обръщение на 335-ия ден от началото на войната с Русия украинският президент Володимир Зеленски. По думите му дискусиите трябва да приключат с решения, които наистина подсилват защита им. Преди дни пред ARD той коментира, че заявките за доставка на западни танкове са по-скоро мотивация за воюващите украински военни, отколкото да доведат до съществено изменение на фронтовата линия.

Според източници на ABC News Украйна може да получи до около 100 западни танка. Оценките на главнокомандавщия украинската армия ген. Валери Залужни в края на 2022 г. бяха 300 западни танка, 500 бронирани машини и 70 гаубици, за да отблъснат руснаците от окупираните територии.

Дори и недостатъчни, първите доставки на танкове са поредният пробив на Украйна – западните партньори много дълго се колебаеха дали да доставят тежко въоръжение на страната. Новите "червени линии" сега са далекобойни ракети и авиация.

Корупция и масова чистка

В 335-ия ден от войната в Украйна фокусът се измести от фронтовата линия към борбата с корупцията и масовата чистка в няколко министерства, както и в Министерството на отбраната. Журналистическо разследване показа, че в договор за доставка на храни за армията за 13 млрд. гривни (над 326 млн. долара) са заложени в пъти по-високи цени спрямо супермаркетите в Киев.

Своя пост загуби и зам.-началникът на кабинета на Офиса на президента Кирило Тимошенко. В канала си в Telegram той написа, че напуска по собствено желание, но публикации в социалните мрежи сочат, че е отстранен по подозрения в корупция. Неговото място заема бившият областен управител на Киевска област Олексей Кулеба.

Във вечерното си обръщение Зеленски намекна за още смени. "Всички вътрешни проблеми, пречещи на държавата, се премахват и ще продължат да бъдат премахвани. Това е честно, това е необходимо за нашата защита и помага на сближаването ни с европейските институции", заяви той.

Заплаха за руски въздушни удари

За висока заплаха от руски въздушни и ракетни удари предупреждават от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна в своя преглед на военните действия. Съобщава се за отблъснати опити за нападения в направленията Бахмут, Авдеевка, Купянск, Лиманск и в Запорожка област и Херсон. В своя профил във Facebook военните пишат и за свален руски самолет Су-25, три бойни хеликоптера КА-52 и дронове.

Володимир Зеленски посочи, че Русия мобилизира всички свои сили за нова вълна в Украйна, като усилва натиска в Бахмут, Угледар и други направления.

Украинският президент подписа и спорен закон за по-сериозни наказанията при дезертьорство, силно подкрепен от главнокомандващия ген. Валери Залужни. Върховната Рада гласува текстовете още в началото на декември, а в края на годината Залужни призова Зеленски да подпише указа за влизането в сила на закона. Текстовете предвиждат по-сериозни наказания – досега те бяха глоба или условна присъда за дезертьорите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Икономист показа как "Лукойл" прави стотици милиони долари печалба на наш гръб

Ембаргото срещу руския нефт не плаши България, но има друг по-голям риск

Решено: Облагат свръхпечалбите на енергийните компании с 33%, очакват десетки милиони

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички