Таванът на цената на руския нефт е по-опасен за България от ембаргото


Таванът на цената на руския нефт е по-опасен за България от ембаргото
Снимка: Lukoil

12036

Влязлото в сила ембарго върху руския петрол няма да се отрази на България, тъй като можем да внасяме руски нефт още 2 години, но има друг голям риск - таванът на цените на руския петрол, наложен от Запада. Ограничението може да спре доставките на руски нефт у нас, предупреди председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев в коментар за Expert.bg.

Налагането на пределна цена на руския петрол (т.нар. таван на цените) от Европейския съюз е много рисков ход и може тотално да блокира вноса на руски нефт у нас, тъй като руските власти обявиха, че ще спрат износа за държави, които подкрепят ограничението. "Ще се озовем в ситуация, в която имаме дерогация и можем да използваме нефт, но няма кой да ни даде този нефт. Такива са сигналите от Москва", посочи шефът на БПГА.

Ако Русия спре да изнася петрол за България, това със сигурност ще блокира работата на "Лукойл Нефтохим Бургас". Рафинерията ще изгуби основната си суровина (руския нефт), а е почти невъзможно да я замени в краткосрочен план. Държавата ни ще има от 3 до 6 месеца, за да намери петрол от друго място, който трябва да е на добра цена. Реално ли е "Лукойл Нефтохим Бургас" да спре работа без руски петрол?

Рафинерията в Бургас сигурно може да преработва и други сортове петрол, произведени извън Русия, но ефективността ѝ няма да е толкова висока. Причината е, че в последните 3-4 години комбинатът е настроен така че да преработва руски петрол, смята експертът. Може ли България да се справи без руски петрол?

Ако решим да внасяме неруски нефт, той със сигурност ще е по-скъп, което ще оскъпи и горивата, произведени от него.

Проблемът с дизела

Големият въпрос е откъде ще внасяме дизелови горива, които за разлика от бензиновите са доста оскъдни на световния пазар. В света се произвежда все по-малко дизел, а консумацията му постоянно се увеличава. "Проблемът е в дизела и той ще постави в риск не само България, но и целия регион", категоричен е Терзиев. Европа е на прага на криза с дизела. Какво следва?

Ако Русия спре нефта за България, ще бъдем принудени да внасяме дизелови горива от съседните Турция, Гърция и др., които обаче ще ни струват много по-скъпо от тези, произвеждани у нас.

Турските рафинерии ще продължат да се снабдяват през Грузия, Казахстан, Азербайджан и през Черно море с руски нефт, ще го преработват и ще ни продават крайни продукти с вече усвоена добавена стойност, на свръхвисоки цени, вместо да пускат танкери с неруски петрол през Босфора за нашата рафинерия, обясни шефът на БПГА.

В България вече няма да получаваме товари с нефт, а по-малки доставки на горива, но няма да има нито свръхпечалба, нито работни места. Тогава ще се превърнем в тотално зависими от благоволението на съседите ни. Неруският петрол ще бъде доставян много по-трудно у нас, отколкото готовите продукти, но те ще бъдат на висока цена, предупреждава Живодар Терзиев.

Недостигът на дизел ще засегне най-сериозно транспортния бранш - жп превозвачи и автомобилни превозвачи. Освен българските голяма част от чуждите транспортни средства, които преминават през България, също пълнят резервоарите си тук, тъй като цените у нас са най-ниските в Европа. Потърпевши ще бъдат и земеделските производители, които са големи потребители на дизел, обясни експертът. Ако колата ви е на дизел, скоро ще плащате повече

Ако има сътресения в производството на рафинерията в Бургас, които водят до намалени количества дизел за вътрешен пазар, това сериозно ще вдигне цената на дизеловото гориво. "Вероятно ще успеем да намерим дизел, но цените му ще растат, докато се уравновесят търсенето и предлагането", обясни Терзиев. Румъния, Сърбия и Гърция могат да ни продадат дизелови горива, но в ограничени количества и на високи цени, посочи той.

Проблемът с вноса на горива от чужбина е не само цената, но и логистиката. Ще са нужни още хиляди влакови и автомобилни цистерни, множество резервоарни паркове, складове и тръбопроводи, с които България не разполага, а и биха ѝ стрували доста скъпо. "Логистиката е основен проблем. Дори да се намери стока, тя много бавно и сложно може да стигне на българския пазар", каза шефът на БПГА.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Недостиг, високи цени и неяснота: Какво се задава след ембаргото на руския петрол?

Как да накараме Лукойл да плаща дължимите данъци в България

Експерт: България няма нужда и не зависи от руски петрол

Европейско ембарго срещу руския петрол: Какво ще стане с цените?

Европа или Русия - кой ще пострада повече от петролното ембарго?

Преди санкциите: Русия загуби 90% от най-големия си европейски петролен пазар

Колко петрол внася ЕС от Русия и кои страни са най-зависими?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички