Руската инвазия в Украйна удари и глобалното автомобилно производство


Руската инвазия в Украйна удари и глобалното автомобилно производство
Снимка: istock

2355

Инвазията на Русия в Украйна накара анализаторите на глобалната автомобилна индустрия да намалят прогнозите за производството и продажбите за следващите две години, съобщава бизнес телевизия CNBC.

Кризата вече доведе до затваряне на автомобилни заводи в Източна Европа и предизвика скокове в цените на вече и без това скъпите суровини. Някои фабрики в Украйна се опитаха да продължат да работя на фона на руската инвазия, но се съобщава, че работниците е трябвало да преустановят работа, за да бягат от ракетен огън. Недостигът на полупроводници срина европейския пазар на нови коли

През март S&P Global Mobility, бившата агенция IHS Markit, намали прогнозата си за глобално производство на автомобили с 2,6 милиона превозни средства както през 2022 г., така и през 2023 г. поради конфликта. Според най-лошият сценарий непроизведените превозни средства ще достигнат 4 милиона броя.

Очаква се европейското производство на автомобили да спадне с около 9%, или с приблизително 1 милион автомобила. Част от този очакван спад ще се дължи директно на загубените продажби на автомобили в Русия и Украйна, но тези страни общо формират малък дял от световния автомобилен пазар - около 2% през 2021 г.

По-голямото притеснение е недостига на материали и на части, който недостиг вече нанасят удар по европейските автомобилни производители и може да се разпространят и на други пазари, ако войната продължи.

Отделно, кредитните анализатори от S&P Global Ratings също така прогнозират, че през 2022 г. глобалните продажби на автомобили ще спаднат с 2% под нивата от 2021 г. Това е значително понижение спрямо ръста на продажбите с 4% до 6% за 2022 г., който групата за последно беше предвидила през октомври 2021 година.

В доклада се подчертава за прекъсвания в доставките на критични автомобилни части от региона, може би най-вече на кабелни снопове от Украйна. Под риск са подложени също така и суровините, като се има предвид, че Русия произвежда около 40% от паладия в света, който се използва за изчистване на отработените газове на превозни средства. Регионът е и производител на никел, който се използва в акумулатори за електрически превозни средства. Дори доставките на обичайните минерали и метали, като желязото, също са засегнати. Недостигът на чипове ще продължи до 2023 година

Всичко това представляват ключови материали, използвани за производството на автомобили.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички