Ръстът на заплатите не е надвишил инфлацията в почти всички страни от ОИСР


Ръстът на заплатите не е надвишил инфлацията в почти всички страни от ОИСР
Снимка: iStock

2151

На трудовите пазар в страните членки от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие търсенето остава по-голямо от предлагането, а безработицата е на най-ниското си ниво от началото на 70-те години на ХХ век. Въпреки това номиналните заплати не са успели да настигнат високата инфлация, като реалните доходи на заетите са намалели в 30 от 34-те страни от ОИСР. Това сочат резултатите от най-новия доклад на ОИСР за перспективите пред пазара на труда, цитиран от БТА.

Реалната стойност на законоустановените минимални заплати в много от страните от организацията е запазена чрез редовното адаптиране на възнагражденията към темповете на растеж на цените. Това е много важно, тъй като високата инфлация затруднява домакинствата с ниски доходи, заключва докалдът.

Вземайки предвид инфлацията, заплатите в ОИСР са спаднали средно с 3,8% през първото тримесечие на 2023 г. спрямо същия период на 2022 г., а най-значителен спад на реалните възнаграждения е отчетено в Унгария - 15,6%, допълва Reuters.

В много страни и сектори печалбите на компаниите са нараснали с по-голям темп от разходите им за труд, което предполага, че кризата с разходите за живот не се споделя поравно от всички, алармират експертите.

Все по-бързото развитие на изкуствения интелект вероятно сериозно ще засегне работните места. Първоначалните резултати от проучването сочат, че при използването на ИИ в производствения и финансов сектор има спешна необходимост от навременни политики, които да позволят на държавите, фирмите и хората да се възползват от ИИ, като в това време елиминират и рисковете.

Според доклада пазарите на труда остават силно затегнати в повечето страни от ОИСР, въпреки че в много от тях броят на свободните позиции е намалял. Заетостта се стабилизира на ниво, малко по-високо от това преди пандемията, докато нивата на безработица в ОИСР остават исторически ниски.

Участието на пазара на труда също е нараснало, като неактивните хора в трудоспособна възраст са по-малко, отколкото преди пандемията, а средният брой отработени часове е над или малко под нивата преди 2020 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Слабо възстановяване? Накъде върви световната икономика според ОИСР?

Коя страна в ОСИР има най-тежките данъци и социалноосигурителни вноски?

ОИСР с мрачна прогноза за световната икономика през 2023 г.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички