Белгия е лидер по данъчно облагане в ОИСР


Белгия е лидер по данъчно облагане в ОИСР
Снимка: iStock

3687

Белгия е лидер сред индустриализираните страни по тежест на данъците и социалноосигурителните вноски върху спечелените доходи. Там средностатистическият служител трябва да плаща по-високи данъци и вноски дори от този в Германия, сочи годишното проучване на данъчната и осигурителната тежест в страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), в която са индустриализираните държави.

Според проучването през 2022 г. 53% от средната заплата на сам човек в домакинство в Белгия са били платени като данъци и социалноосигурителни вноски. За втората в класацията – Германия, ставката възлиза на 47,8%. За служител, живеещ сам и получаващ средна заплата, данъчният натиск варира от 53% в Белгия до 0% в Колумбия през 2022 г., а средно за ОИСР е 34,6%.

Тези цифри включват данъка върху доходите, който трябва да се плати и социалните вноски, които плащат работниците и работодателите. Ако се вземат предвид само данъкът върху доходите и вноските на работниците, тежестта се променя незначително. И тогава Германия остава на второ място.

Противно на това, което се твърди, според ОИСР тежестта върху семействата в Германия също е висока. Семейство с две деца, в което и двамата съпрузи работят, трябва да отстъпи средно 40,8% от доходите си на държавната хазна под формата на данъци и вноски. Тук също тежестта е по-голяма само за белгийските семейства, където ставката е 45,5%, а средната за ОИСР възлиза на 29,4%. За анализа си организацията е сравнила данните на 38 свои членки.

След като през 2022 г. инфлацията достигна най-високото си ниво за последните 30 години, според новия анализ на ОИСР ефективните данъчни ставки са нараснали в повечето страни от организацията при различни нива на доходите и типове домакинства, със сериозно увеличение за семействата с деца, особено при по-ниските нива на доходите.

Различните подходи на държавите от ОИСР към индексирането на данъчните системи и системите за обезщетения спрямо инфлацията разкриват, че 17 държави от ОИСР автоматично коригират системите за облагане на доходите на физическите лица в съответствие с инфлацията, а останалите 21 правят това по преценка. Социалноосигурителните вноски и паричните обезщетения се коригират автоматично съответно в 21 и 19 държави.

В доклада се подчертава, че домакинствата с ниски доходи и деца са най-уязвими от повишението на ефективните им данъчни ставки, когато данъчните системи и системите за обезщетения не са изцяло съобразени с инфлацията.

Докладът се фокусира върху сравнението между страните на данъчното облагане върху труда – дефинирано като общите данъци върху заплащането, плащани както от работниците, така и от работодателите, минус семейните помощи, като дял от разходите за труд. В анализа се разглеждат 8 различни типа домакинства, различаващи се по ниво на доходите и състав.

Средно за ОИСР данъчното облагане за самотен родител, който получава 67% от средната работна заплата, се е увеличил с 1,6 пр. п. между 2021 и 2022 г. до 16,6% - най-голямото годишно увеличение от 2000 г. за всеки от 8-те вида домакинства, обхванати от доклада. За двойка с 2 деца с един работещ родител, получаващ средната работна заплата, средният данъчен натиск от 25,6% през 2022 г. има повишение с 1,1 пр. п. спрямо 2021 г. – най-голямото увеличение за този тип домакинство от 2000 г.

Докладът Taxing Wages 2023 позволява сравнение между отделните държави на разходите за труд и цялостната позиция по отношение на данъците и осигуровките в ОИСР. В него се анализира данъкът върху доходите, плащан от наетите лица, паричните обезщетения, получавани от работещите семейства, и свързаните с тях социалноосигурителни вноски и данъци върху заплатите, плащани от наетите лица и работодателите, ключови фактори, когато хората обмислят възможностите си за заетост, а предприятията вземат решения за наемане на служители.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ОИСР с мрачна прогноза за световната икономика през 2023 г.

В Германия: Средната класа се топи, бедните са все повече

САЩ вдигат драстично данъците за милиардерите

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички