САЩ готвят нови мита на европейски стоки за 3,1 млрд. долара


САЩ готвят нови мита на европейски стоки за 3,1 млрд. долара
Снимка: iStock

4991

Американските власти обмислят въвеждането на нови мита, както и повишаване на съществуващите върху вноса на редица стоки от Франция, Германия, Испания и Великобритания за общо 3,1 млрд. долара. Това се казва в изявление на търговския представител САЩ Робърт Лайтхайзър, цитирано от Bloomberg.

Американските власти се готвят да въведат нови тарифи върху продукти като маслини, бира, джин и камиони, а също така искат да повишат митата за някои категории стоки като самолети, сирена и йогурт. В средата на март САЩ повишиха митата за самолети от Европейския съюз от 10% на 15%.

Новите мита биха могли да засегнат френските модни марки Givenchy и Hermes, както и луксозния концерн LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy). Митата върху джин и бира значително ще увеличат цената на тези алкохолни напитки в САЩ, което ще се отрази негативно на британските и немските производители.

Плановете за въвеждане на нови мита са свързани с историческия спор между САЩ и ЕС относно субсидиите за Boeing и Airbus. През октомври 2019 г. арбитражът на Световната търговска организация позволи на американските власти да въведат мита за почти 7,5 млрд. долара на страните от ЕС.

Причината е, че Европейския съюз не се е съобразил с решенията, взети от организацията по отношение на субсидиите на Airbus. Сред стоките, попадащи под 25-процентните мита, което се прилагат от 18 октомври миналата година, е шотландското малцово уиски и някои видове дрехи.

В момента САЩ продължават преговорите с ЕС за сключване на търговско споразумение. Администрацията на Вашингтон заплашва да въведе мита и върху европейските автомобили, ако проектодокументът не я устройва.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички