САЩ и Китай ще са най-големите суперсили и в новото десетилетие


САЩ и Китай ще са най-големите суперсили и в новото десетилетие
Снимка: iStock

3222

Съединените американски щати и Китай ще продължат да бъдат най-големите суперсили и през следващото десетилетие, макар да са смятани за дестабилизиращ фактор. Това сочи новото глобално прочуване на световната асоциация Gallup International относно възприятията за световните суперсили и техните политики, предаде БНР.

Изследването е проведено в 45 държави по света сред повече от 42 000 пълнолетни граждани и е представително за около 2/3 от световното население. 

И след десетилетие Китай и САЩ ще запазят своите позиции като водещи световни сили - според мнозинството от световното население, участвало в изследването. Най-критични към Вашингтон са хората в Близкия Изток, Русия, гражданите на Европа (особено тези от западната част на ЕС), Западна Азия и Латинска Америка, на обратното мнение са в Индия и Източна Азия. 

В позицията на Китай като суперсила по политическо влияние са убедени 3/4 от запитаните в западните държави от ЕС и над 2/3 от тези в Латинска Америка, най-скептични са в Индия. 

Русия също е приемана като световна суперсила що се отнася до близкото бъдеще, но не с такава увереност. Самите руснаци обаче не са толкова убедени в това, тъй като едва 1/3 от тях очакват страната им да е сред главните актьори на световната карта, а 41% са скептични. 

Европейският съюз по-скоро няма да играе централна роля в международните отношения - поне не като суперсила - според очакванията на хората, но пък се възприема като най-стабилизиращият фактор. Най-скептични са самите европейски граждани.

Обединеното кралство, Индия и Япония също не са приемани като бъдещи световни суперсили. 

В коментар за резултатите в България Кънчо Стойчев, президент на Gallup International за страната ни, посочва, че у нас Русия се възприема като лидер, Китай и САЩ заемат хипотетичните втора и трета позиция като световни сили. Българите не очакват Европейският съюз да е основен фактор в международната политика след 10 години, но приемат Съюза в най-голяма степен за стабилизатор на международната политическа сцена. 

Изводът от глобалното проучване е, че към момента няма световна суперсила, която да е приемана за стабилизираща от силно мнозинство от световното население, което се разчита като лоша новина в период на пандемия.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички