САЩ наложи мита за 2 млрд. долара на 6 страни заради дигиталния данък


САЩ наложи мита за 2 млрд. долара на 6 страни заради дигиталния данък
Снимка: getty images

4027

САЩ заплаши шест държави с налагане на наказателни мита за внос на техни стоки на стойност 2 млрд. долара заради новите данъци върху дигиталните услуги, които засягат технологичните компании. Потенциалната търговска война се случва на фона на разговорите за налагане на глобален минимален размер на корпоративния данък. Търговското представителство на САЩ наложи по-високи мита за внос на някои стоки от шест държави, като моментално след това замрази санкцията за срок от 6 месеца за да даде повече време за разследване, сочи официално съобщение, цитирано от Financial Times.

Държавите са Австрия, Индия, Италия, Испания ,Турция и Великобритания, като САЩ ще проведат серия от разследвания за това как тези държави облагат с данъци американските технологични гиганти.

Обявлението на САЩ дойде в момент, в който страните с развити икономики преговарят как да оптимизират международния корпоративен данъчен режим. Кабинетът на щатския президент Джо Байдън даде зелена светлина на развитите икономики да увеличат данъците за американските технологични компании и други международни гиганти, чрез предложението за въвеждане на световна минимална данъчна ставка за бизнеса.

Страните от Г-7 са близо до постигане на споразумени по тема, като в края на тази седмица (петък) финансовите министри на страните ще проведат среща в Лондон за да обсъдят евентуалното постигане на сделка. Едно такова споразумение ще бъде отправна точка за по-широко налагане на новия режим на ниво Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Г-20.

Правителствата, които въвеждат налози за „дигитални услуги” мотивират решението си с това, че технологичните компании плащат прекалено малко данъци върху печалбите си, генерирани в множество страни, отчасти заради практиките печалбите да се отчитат в юрисдикции с ниски данъци като Ирландия.

Вашингтон коментира, че тези данъци са нечестни, защото по непропорционален начин засягат щатските компании. Американският търговски представител Катрин Тай посочи, че 6-месечното замразяване на новите мита ще даде повече време за дебат относно международните данъчни механизми, но ще запази възможността на Вашингтон да ги активира „ако е оправдано в бъдеще”.

През април кабинетът на Байдън предложи оптимизация на международната данъчна система, която предвижда нова схема за данъчно облагане на печалбите на големите международни корпорации, включително щатските технологични гиганти, независимо дали те имат физическо присъствие в дадена страна. Първоначалното предложението настояваше за въвеждане на глобален минимален размер на корпоративния данък от 21%, но наскоро Вашингтон занижи предлаганата ставка, посочвайки, че страната би дала съгласие и за минимална ставка от поне 15%. ЕС налага единен данъчен режим за бизнеса

Испанското финансово министерство коментира, че замразяването на наказателните такси показва, че САЩ имат воля за постигане на сделка. Великобритания би била най-силно ударена, ако новите мита бъдат активирани. Това ще засегне британски износ за САЩ на стойност 887 млн. долара на година, чрез налагане на нови мита с размер от 25%. Набелязаните стоки включват парфюми, гримове, дрехи, бижута и видео игри.

САЩ вече замразиха наложени мита от 25% за внос от Франция на стойност 1.3 млрд. долара, като обхванатите стоки включват дамски чанти и козметика, като първоначално заплашиха, че ще ударят шампанското и сирената с мита за внос от 100%.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички