Най-малко 15% корпоративен данък за бизнеса по света


Най-малко 15% корпоративен данък за бизнеса по света
Снимка: Thinkstock

2611

Организацията на най-големите икономики в света Г-7 e близо до постигане на съгласие за налагане на глобален минимален размер на корпоративния данък от поне 15%. Това посочи заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо пред Reuters.

„Усещането ми е, че ще видите единна подкрепа сред Г-7“, казва Адейемо. Думите му идват след като Франция, Германия, Италия и Япония отправиха позитивни коментари относно предложението на щатското финансово министерство за единна корпоративна данъчна ставка за едрия бизнес по света. Тази подкрепа може да се материализира по време на срещата на финансовите министри на страните от Г-7, която ще се проведе в Лондон в началото на юни.

Около евентуалното приемане на унифицирана ставка цари оптимизъм след като финансовото министерство на САЩ посочи, че би приело минимален глобален корпоративен данък от 15% или повече. Целта на предложението е справедливо данъчно облагане на големите компании, които оперират на множество пазари по света. Обсъжданата ставка от 15% е далеч под предложението на кабинета на Джо Байдън което предвиждаше минимален корпоративен данък от 21% за приходите на щатските компании в чужбина и 28% данък за фирмите опериращи на местна почва. Авторитетното издание Financial Times също предава, че страните от Г-7 са близо до постигане на съгласие около корпоративния данък за фирмите с глобални операции.

Въпреки, че преговорите за новата данъчна система се водят между 140 страни чрез Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), държавите от Г-7, а именно САЩ, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Канада, имат силно влияние върху това какво ще бъде крайното решение. Коментарите от Великобритания, където действа корпоративна данъчна ставка от 19%, засега са по-пасивни. Запитан дали би подкрепил предложението на САЩ за 15% данък, британският премиер Борис Джонсън насочи разговора към облагането на големите компании като Alphabet Inc и Facebook Inc. Ще има ли търговска война между САЩ и ЕС заради данъчния план на Байдън?

„Постигането на международно споразумение за това как се облагат големите дигитални компании е приоритет, като приветстваме възобновения ангажимент на САЩ за постигане на решение“, казва Джонсън. Щатското предложение за минимална данъчна ставка се очаква да бъде ключова тема по време на разговорите на предварителната среща на финансовите министри от Г-7, която ще се проведе виртуално в края на тази седмица.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички