Ще има ли търговска война между САЩ и ЕС заради данъчния план на Байдън?


Ще има ли търговска война между САЩ и ЕС заради данъчния план на Байдън?
Снимка: Getty Images

3823

Държавите от Европейския съюз с ниски корпоративни данъци могат да бъдат поставени под натиск от останалите страни членки да възприемат глобална минимална данъчна ставка. Предложението за глобален корпоративен данък на американския президент Джо Байдън може да провокира значително разделение между държавите членки на ЕС, коментира пред Euronews Якоб Киркегор от американската неправителствена организация German Marshall Fund.

По-рано през този месец, администрацията на новия президент на САЩ Джо Байдън заяви, че светът има нужда от минимална данъчна ставка за бизнеса от 21%. Целта е пресичане на порочната практика големи компании да генерират приходи в страни с високи данъци, след което да пренасочват печалбите си към екзотични дестинации с ниски или почти несъществуващи налози.

"Работим със страните от Г-20 по съгласие за глобална минимална ставка за корпоративен данък, която може да спре подбиването на разходите", посочи американският финансов министър Джанет Йелън в изявление от началото на месец април. "Искаме да се уверим, че правителствата имат стабилна данъчна система, която събира достатъчно приходи, които да инвестират в основни обществени блага и могат да отговорят на кризи, както и че всички граждани справедливо споделят тежестта на финансирането на правителството", казва тя.

Страните с високи данъци като Франция, Германия и Италия моментално изразиха подкрепа за плана, но страни като Люксембург, Нидерландия и Ирландия, демонстрираха предпазливо поведение, което предполага, че преговорите ще бъдат трудни. Горепосочените три страни привлякоха сериозни бизнеси през годините, главно поради ниските си корпоративни данъци. ЕС изготви "черен" списък със 17 офшорни зони

"Те трябва да окажат сериозен натиск върху Ирландия и Нидерландия да възприемат плана, но как ще го направят? Е, става дума за политика. В случая на Ирландия съм сигурен, че ще посочат на ирландското правителство да се съобрази с това предложение, иначе няма да получат подкрепата, която навярно искат, за Северна Ирландия и ситуацията около Brexit. Ще има други точки, по които може да се окаже натиск на Нидерландия", казва Киркегор.

Не е изненадващо, че предложението на Байдън бе критикувано от някои представители на едрия американски бизнес, тъй като именно те най-често се възползват от съществуващите схеми за понижаване на данъчните си разходи. "Това означава, че компаниите няма да могат да крият печалбите си в данъчни убежища като Каймановите и Бермудски острови, като освен това елиминира приспадането, използвано от корпорациите за офшорни работни места и прехвърлянето на активи в чужбина", каза Джо Байдън по-рано през този месец.

Въпреки критиките на бизнеса, Международният валутен фонд приветства идеята, като старши икономистът на организацията посочи, че позицията на МВФ е "в полза на глобален минимален корпоративен данък".

Кира Мари Петер-Хансен, датски евродепутат от Социалистическата народна партия, част от Зеления алианс в Европейския парламент, коментира, че е "наистина щастлива" от изявлението на Байдън.

Но предложението на американския президент може да се окаже сериозен тест за европейската солидарност. Ако Европа не може да намери общ език, то президентът на САЩ може да предприеме офанзива, смята Киркегор.

"Ако се стигне до търговска война, мога да ви гарантирам, че САЩ ще наложат наказателни мита върху износа идващ от страните членки, които се противопоставят на предложението. Това ще бъде ирландски, холандски и друг износ към САЩ, който ще бъде специфично набелязан от САЩ за налагането на репресивни мита", предвижда експертът.

Ако предложението на Байдън стане реалност, Ирландия и Нидерландия могат да изгубят конкурентното си предимство в лицето на корпоративния данък. От друга страна общи по-високи данъчни ставки могат да означават повече пари за публичните финанси навсякъде.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички