САЩ отменят митата върху украинската стомана за една година


САЩ отменят митата върху украинската стомана за една година
Снимка: iStock

1943

САЩ ще отменят вносните мита върху украинската стомана за една година, предаде ДПА, позовавайки се на властите в двете страни. Целта на мярката е да бъде облекчена икономиката на разкъсваната от война Украйна. ЕК предлага вносът от Украйна в ЕС да стане безмитен

Министерството на търговията на САЩ съобщи, че митото от 25 процента върху вноса на стомана, наложено от предишния американски президент Доналд Тръмп през 2018 година, ще бъде премахнато, за да "бъде подсилена една от най-важните украински индустрии", предаде БТА.

Украинският премиер Денис Шмигал написа в Twitter, че въпросът е бил обсъден по време на неговото посещение във Вашингтон миналия месец. "Благодарен съм за бързите решения в полза на Украйна", каза той.

Стоманата е един от основните източници на чуждестранна валута за Украйна, отбелязва ДПА. Два завода за стомана в пристанищния град Мариупол бяха разрушени след началото на руската инвазия през февруари. Освен това украинските пристанища на Черно море са подложени на блокада от Русия. Според някои оценки украинското икономическо производство се е свила наполовина от началото на войната.

"Украинската стоманодобивна промишленост е от уникално значение за икономическата стабилност на страната. В нея работят 1 от всеки 13 украинци, и те получават добро заплащане", коментира министерството на търговията на САЩ. "Много от заводите за стомана на Украйна продължават да плащат, изхранват и дори подслоняват своите служители по време на военните действия. Въпреки воденето на боеве в близост до тях, някои украински заводи за стомана дори са възобновили производството", пише още в изявлението.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън постепенно премахва митата върху стоманата, които бяха наложени срещу редица страни при управлението на Тръмп, отбелязва ДПА. Наскоро бяха обявени съответни споразумения с Япония и Великобритания.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички