САЩ са одобрили лицензии за продажби на авточипове на Huawei


САЩ са одобрили лицензии за продажби на авточипове на Huawei
Снимка: Getty Images/Guliver

2680

Американски власти са одобрили заявления за лицензи на стойност стотици милиони долари на китайската телекомуникационна компания Huawei, която е включване в т.нар. "черен списък" н САЩ, които лицензи предоставят възможност за закупуване на чипове от страна на технологичния гигант за разрастващия се бизнес с автокомпоненти, съобщава Ройтерс, цитирайки свои източници, запознати с въпроса. Huawei сключи лицензионна сделка за 4G технологии с VW

Huawei, най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, беше притеснен от търговските ограничения, наложени от администрацията на бившия президент Доналд Тръмп, за продажбата на чипове и други компоненти, използвани в нейния бизнес с мрежови уреди и смартфони. Администрацията на президента Джо Байдън засили твърдата линия по отношение на износа за Huawei, отказвайки лицензи за продажба на чипове на китайската компания за използването им в или с 5G устройства. 

Но хората, запознати с процеса на кандидатстване, посочиха пред Ройтерс, че през последните седмици и месеци САЩ са предоставили лицензи, разрешаващи на доставчици да продават чипове на Huawei за различни компоненти на превозните средства, като видео екрани и сензори. Одобренията идват в момент, когато Huawei започна да насочва бизнеса си към стоки, които са по-малко податливи на търговските забрани в САЩ, предаде БНР.

Автомобилните чипове обикновено не се считат за сложни електронни устройства, което занижава летвата за получаване на одобрение. Един от източниците на Ройтерс, близък до въпроса с лицензионните одобрения, заяви, че правителството на САЩ предоставя лицензи за чипове в превозни средства, които могат да имат и други компоненти с възможност за 5G устройства. Дефицит на електроника срива производството на автомобили

Попитан за автомобилните лицензи, говорител на Министерството на търговията на САЩ заяви пред Ройтерс, че правителството продължава да прилага последователно политиките за лицензиране "за ограничаване на достъпа на Huawei до стоки, софтуер или технологии за дейности, които могат да навредят на националната сигурност и интересите на външната политика на САЩ".

Същият източник на агенцията добави, че на Министерството на търговията е забранено да разкрива лицензионни одобрения или откази.

Говорителка на Huawei също отказа да коментира информацията за лицензите, но заяви: "Ние се позиционираме като нов доставчик на компоненти за интелигентни свързани превозни средства и нашата цел е да помогнем на производителите на автомобили при изграждането на по-добри превозни средства". Huawei пуска скоро операционната си система

Позовавайки се на заплахи за националната сигурност и външнополитическите интереси на САЩ, американските власти полагат много усилия, за да забавят растежа на ключовия бизнес на Huawei, свързан с комуникациите.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички