САЩ санкционираха още 150 физически лица и компании заради Украйна


САЩ санкционираха още 150 физически лица и компании заради Украйна
Снимка: iStock

1358

САЩ добавиха в санкционния си списък още 150 физически лица и компании, които подкрепят руския президент Владимир Путин, обявиха Държавният департамент и министерството на финансите на САЩ, цитирани от ДПА.

Целта е „да се вземат на прицел руските вериги за военни доставки и да се лиши Путин от оборудването, технологиите и услугите, които са му нужни, за да води варварската си война срещу Украйна“, заяви финансовият министър Джанет Йелън, цитирана то БТА.

Отговорност ще се търси и от онези, възползвали се от войната в съседна Украйна и от близостта си с Кремъл.

Много от санкциите са насочени пряко към руската промишленост. В списъка на санкционираните са включени производителят на вагони „Трансмаш“, автомобилостроителите „Автоваз“ и „Москвич“ и производителят на самолетни двигатели „Союз“ в Москва.

Санкции са наложени и на големи руски машиностроителни компании, металургични и минни корпорации. Сред тях са строителното подразделение на газовия гигант „Газпром“ – „Газпромстрой“ и втората по големина руска компания за диаманти „АГД Даймондс“.

На санкции са подложени и компании от трети страни, като две турски фирми, за които се смята, че доставят части за строителството на дронове в Русия.

Ръководителят на украинската президентска канцелария Андрий Ермак благодари на правителството на САЩ за тази „решителна стъпка“.

В резултат на санкциите активите на посочените лица и компании в САЩ са блокирани, а на американски граждани или хора, пребиваващи в САЩ, е забранено да правят бизнес с тях.

Володимир Зеленски в Белия дом

Неназован американски представител заяви, че президентът на САЩ Джо Байдън се очаква да се срещне с президента на Украйна Володимир Зеленски в Белия дом идната седмица, предаде БТА, позовавайки се на Reuters.

Представителят заяви, че се очаква Байдън да проведе срещата със Зеленски в Белия дом следващата седмица след общополитическите дебати на високо равнище на годишната сесия на Общото събрание на ООН.

Американската телевизия NBC, позовавайки се на висш украински представител, обяви, че Зеленски смята да присъства на общополитическите дебати на високо равнище в Ню Йорк идната седмица и да се срещне с американския си колега.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Още една страна се присъединява към последния пакет санкции на ЕС срещу Русия

Колко загубиха най-големите европейски компании, когато напуснаха Русия?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички