Швейцария също се присъединява към последните санкции на ЕС срещу Русия


Швейцария също се присъединява към последните санкции на ЕС срещу Русия
Снимка: iStock

2687

Правителството на Швейцария се присъедини към 11-ия пакет от санкции на ЕС срещу Русия заради войната в Украйна. Швейцарската изпълнителна власт реши, че новите мерки, приети от европейския блок на 23 юни, ще влязат в сила в алпийската страна.

Швейцария, която не е член на ЕС, е ключов търговски партньор на блока и следва всеки пакет от неговите санкции срещу руски компании и физически лица, откакто руският президент Владимир Путин започна войната в Украйна през февруари 2022 г., предава БГНЕС.

11-ият кръг от санкции на ЕС цели да затвори „вратичките“ в наказателните мерки, така че стоки, жизненоважни за военните усилия на Путин, да не преминават към Русия през страни, търгуващи с ЕС и поддържа и обичайни бизнес отношения с Москва.

Многобройните кръгове от санкции засегнаха банки, компании и пазари и дори части от чувствителния енергиен сектор. Над 1000 длъжностни лица са обект на замразяване на активи и забрана за пътуване.

На 28 юни Швейцария въведе санкции по отношение на над 100 други компании и лица след стъпката на ЕС дни по-рано и ще приеме останалите санкции от 11-ия кръг, „които са от значение за Швейцария“, обяви правителството.

Швейцарските мерки ще забранят износа на някои „стоки с двойна употреба“ – гражданска и военна – на още 87 компании, а някои видове електронни компоненти и прекурсори за химически оръжия също ще бъдат засегнати, добавиха от правителството.

„Във финансовия сектор се разширява съществуващата забрана за продажба на ценни книжа, деноминирани в швейцарски франкове или в официална валута на държава – членка на ЕС, на руски граждани и юридически лица. Продажбата на ценни книжа на руски граждани и предприятия вече е забранена, независимо от валутата“, гласи съобщението.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ЕС приема нов пакет санкции срещу Русия

Отлични резултати: Руската икономика ще се възстанови от западните санкции още догодина 

Колко загубиха най-големите европейски компании, когато напуснаха Русия?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички