Шест области в страната получават евросредства за модернизиране на ВиК системите


Шест области в страната получават евросредства за модернизиране на ВиК системите
Снимка: iStock

3482

Шест области в страната ще имат достъп до евросредства за ремонт и модернизация на ВиК-системите. Това стана ясно на среща, на която бяха представени постигнатите резултати.

Пречиствателни станции за питейни и отпадни води са сред приоритетните обекти. Освен това ще се подменят и стотици километри водопроводи и канализация. Изготвянето на регионалните прединвестиционни проучвания за областите София-област, Плевен, Габрово, Търговище, Хасково, Велико Търново са на финален етап.

Стратегическите документи са разработени по проекта на МРРБ за подпомагане на регионалното инвестиционно планиране в отрасъла, финансиран от Оперативната програма „Околна среда 2014-2020 г.“

От регионалното министерство проектите са много важни за ВиК дружествата, защото ще са бенефициенти на оперативната програма. Дружествата ще провеждат тръжните процедури за проектиране, строителство, а някъде и за инженеринг и съответно ще са възложители по Закона за обществените поръчки.

От ведомството уточняват, че агломерациите с над 10 000 души във Великотърновска област, в които ще се инвестират средства, са Велико Търново, Горна Оряховица заедно с Лясковец и Свищов. В област Габрово са агломерациите Габрово и Севлиево, а в област Плевен влизат Кнежа и Плевен. Откриха ремонтирана пречиствателна станция за 28 милиона лева в Плевенско

Регионалното прединвестиционно проучване на София-област предвижда достъп до евросредствата да имат агломерациите Самоков, Ботевград, Елин Пелин, Ихтиман и Костинброд. Търговище и Попово са единствените с нужното население за инвестиции в област Търговище. Хасково, Димитровград, Харманли и Свиленград са агломерациите от област Хасково.

Инвестициите ще са насочени към ремонт и модернизиране на съществуващи станции за питейни и отпадъчни води, изграждането на нови и ремонт и строителство на довеждащи водопроводи и канализационни колектори, вътрешни водопроводни и канализационни мрежи, информационни системи за наблюдение и контрол в реално време, както и ГИС системи.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Драстичното поскъпване на водата е неизбежно 

След парното и водата поскъпва сериозно от 1 юли

Къде и с колко поскъпна водата от 1 август?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички