Ще остане ли на поста си генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг?


Ще остане ли на поста си генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг?
Снимка: Getty Images

3195

Все по-голяма е вероятността мандатът на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг начело на най-голямата организация за сигурност в света да бъде отново удължен, докато държавите членки опитват да постигнат споразумение за друг кандидат, който да го замени.

Столтенберг, бивш норвежки министър-председател, е най-високопоставеният цивилен служител на НАТО от 2014 г. Мандатът му трябваше да изтече през 2022 г., но беше удължен за втори път, за да се гарантира стабилност в управлението на пакта след началото на войната в Украйна през февруари 2022 г.

Президентът на САЩ Джо Байдън и колегите му от НАТО трябва да изберат наследник, когато се съберат за среща на върха във Вилнюс, Литва, на 11-12 юли. Нито един кандидат не е предложен публично, а лидерите обикновено решават с консенсус кой да бъде назначен.

Столтенберг разговаря с Байдън във Вашингтон във вторник. Според американски служител, запознат с разговорите на лидерите, Байдън е дал да се разбере, че има високо мнение за някои от възможните кандидати, спрягани в частни разговори за приемник на норвежеца.

Освен това Байдън е посочил пред генералния секретар на НАТО, че „става все по-очевидно, че няма да има консенсус“ сред съюзниците от НАТО за избора на нов лидер, заяви служителят, пожелал анонимност.

Президентът на САЩ е дал на Столтенберг ясно да разбере, че би приветствал да остане по-дълго на поста – особено при положение, че не се вижда краят на войната в Украйна и предизвикателствата пред одобряването на Швеция за влизане в 31-членния алианс. „Президентът смята, че Столтенберг е свършил забележителна работа през последната година и половина, ръководейки алианса по време на руското нахлуване. Той също се чувства доста комфортно от това, че Столтенберг тежи на поста си. Смята, че е бил много ефективен лидер“, отбелязва служителят.

Длъжностното лице е било близо до това да каже, че Байдън направо е помолил Столтенберг да остане на поста ръководител на НАТО, но не го е направило.

Столтенберг беше многократно попитан в петък за бъдещето си начело на алианса, като отговори: „Нямам какво повече да кажа по този въпрос. Неведнъж съм заявявал, че не търся удължаване на мандата си. Нямам други планове, освен да приключа работата си, когато мандатът ми изтече есента“.

Официалният представител на САЩ също заяви, че Байдън се е изказал ласкаво за датската министър-председателка Мете Фредериксен. НАТО иска да назначи жена на висшия пост, а датската премиерка се смяташе за фаворит след срещата си с Байдън по-рано този месец.

В телевизионно интервю в четвъртък Фредериксен обаче заяви: „Не, не съм се насочила към НАТО“. Тя все пак заяви, че би подкрепила Столтенберг, ако той е готов да удължи мандата си.

Германският министър на отбраната Борис Писториус също ясно показа, че би подкрепил удължаването на мандата на Столтенберг, ако това се наложи. „Ако не постигнем съгласие за кандидат за приемник, НАТО няма да може да мине без генерален секретар и, разбира се, аз съм за удължаване – особено като оценявам нашето сътрудничество“, посочи той пред репортери.

Норвежки медии обявиха в петък, че Байдън е насърчил Столтенберг да остане на поста. Норвежката обществена телевизия НРК предаде, че е „научила“, че посланието на Байдън към Столтенберг „не трябва да бъде разбирано погрешно: Йенс Столтенберг трябва да остане генерален секретар на НАТО още известно време“.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен също изключи вероятността да се кандидатира.

Други възможни имена, които бяха споменати, са министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте и министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Български фирми ще имат достъп до фонд на НАТО за 1 милиард

Франция и Германия с разлини позиции за членството на Украйна в НАТО

Украйна направи още една стъпка към НАТО

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички