Скъп Великден: Боядисват... картофи, вместо яйца


Скъп Великден: Боядисват... картофи, вместо яйца
Снимка: iStock

7836

В навечерието на Великден най-сигурната, а тази година и скъпа покупка е кората с яйца. Милиони хора по света и у нас през изминалите дни са боядисали милиони яйца. Цената им обаче скочи драстично по света, скочи и у нас. Това накара много семейства в САЩ къде на шега, къде не да обмислят идеята да боядисат... картофи. Производители в страната видяха търговски потенциал и започнаха кампания за този различен и далеч по-бюджетен поглед към традицията, пише Axios.

В САЩ скокът на цените на яйцата на годишна база е 55,4% за февруари, докато картофите са поскъпнали едва с 13,5%, а и изобщо излизат по-евтино. В България за същия период яйцата са поскъпнали с над 68%, а картофите – със 43%, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

В исторически план картофът, заради високата си хранителна стойност и ниска цена, има голяма заслуга за оцеляването на цели народи в момент на кризи. Този Великден се очертава рекордно скъп за американците с разходи от порядъка на 24 млрд. долара.

Още от януари започнаха иронични коментари за високите цени на яйцата, които включваха предложения да се боядисват картофи за Великден. Обединението на картофопроизводителите в САЩ Potatoes USA обаче използва ситуацията в своя полза.

Под хаштаг #easterpotatoes (великденски картофи) започнаха да пускат в социалните мрежи съвети и идеи за боядисване, като дори излезе и официално съобщение до медиите по темата.

 

 

Така боядисани, ако се използва сладкарска или друга нетоксична боя, картофите могат и да се изпекат и да станат част от празничния обяд. По обясними причини няма да може да се определи борец, но все пак е криза и са нужни икономии и компромиси...

В САЩ цените на яйцата вече се нормализират, в България – не особено, но много експерти познаха, че масовите потребители ще отделят нужните пари за класическо посрещане на Великден.

План Б

Освен картофите като вариант, според икономиста Невена Петрова все повече се купуват и пъдпъдъчи яйца за Великден заради по-ниската цена.

Цената на пъдпъдъчите яйца е около 3.20 лв. за 10 броя. Докато кокошите яйца надхвърлят 5 лв. за 10 броя. „Няма нищо лошо в тенденцията за купуване на пъдпъдъчи яйца, които са с по-добри хранителни стойности и досега винаги са били скъпи. От друга страна ситуацията показва спекулацията, която се извършва на пазара на кокоши яйца от производителите и търговските вериги заради повишеното търсене. Именно заради това предлагам да се създаде държавна верига магазини, която да продава български продукти и стоки без надценка“, коментира Петрова.

Козунаците и агнешкото?

Великденското пазаруване тази година се оказа по-скъпо заради високите цени на основните хранителни стоки, от които се приготвят традиционните ястия. Поскъпването спрямо 2022 г. е между 30 и 50%, а на част от продуктите и по-високо. Агнешкото месо и козунакът се предлагат на цени от над 30 лв. за кг. Търговците и прекупвачите слагат двойни и тройни надценки.

Реално цената на агнешкото месо е нараснала близо 3 пъти от фермата до трапезата. Тази година цената на прясно месо от производител върви по 12-14 лв. за кг живо тегло. В магазинната мрежа заради транспортни разходи, логистика, осигуряване на нужните количества и сложените надценки килограм българско агнешко достига около 30-35 лв. Цените са с около 30% по-високи спрямо 2022 г., когато агнешкото от производителите се търгуваше средно по 8-10 лв. за кг, а в магазина беше на цени от 20-25 лв. за кг.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Колко ще струва агнешкото за Великден?

Ще поскъпнат ли яйцата около Великден и с колко?

По-малко козунаци за Великден, поскъпват двойно

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички