С наближаването на Великден: Какво ще се случи с цената на яйцата?


С наближаването на Великден: Какво ще се случи с цената на яйцата?
Снимка: iStock/ Guliver

4268

Няма да има промяна в цената на яйцата преди Великден. Това заяви в ефира на БНТ председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов.

„Не виждам никаква предпоставка цените да скачат, още повече че някои от компонентите, формиращи себестойността падат. Търсенето е балансирано в ЕС и само някакъв сериозен форсмажор може да промени това“, заяви той.

Гълъбов подчерта, че за Великден се очаква внос на яйца с бели черупки от Полша и други европейски страни, тъй като в България производството на яйца с бели черупки не е голямо. Защо да изберем български яйца за Великден?

Ивайло Гълъбов цитира данни на Eurostat, според които цената на яйцата от производител в България в момента е най-ниската в ЕС – 28 ст. без ДДС. За сравнение той посочи, че в Германия цените са с около 50% по-високи, в Испания са почти колкото у нас, в Полша са по-скъпи с около 15%, във Франция и Хърватия с близо 20%. 

„Действително ръстът в последната година е огромен, но той последва ръста на всички останали компоненти, които формират цената. Тя се влияе и от повишеното търсене, тъй като птичия грип оказа влияние и доведе до дефицит. Затова и цената скочи по-бързо от тази на останалите хранителни продукти“, обясни той.

„От 28 ст. от производител, цената на яйцето за потребителя скача на 50 ст.“, посочи д-р Сергей Иванов от Асоциация „Активни потребители“, като според него цената на яйцата не се регулира изцяло от пазарните принципи. Защо цената на яйцата скочи двойно?

„Докато стигне до потребителя цената поскъпва и на много места е около 50 ст., а това е единствената цена, която има значение за хората. Тях не ги интересува, че излизат от производителя на 28 ст., когато те го купуват за 50 ст.“, заяви той.

По думите му енергоносителите се качват, слизат, но цената обикновено не слиза. „Аз не виждам толкова поводи за повишаване на цените на европейски нива. Не смятам, че цените се регулират изцяло от пазарните принципи. Ако се регулираха от пазарните принципи, щяха да са по-ниски. Проблемът всъщност е липсата на повече конкуренция. Мерките за протекционизъм определено също са фактор, който вдига цените“, заяви д-р Иванов.

Според Ивайло Гълъбов обаче точно пазарът определя цената, потребителското търсене провокира цената на яйцата.

По отношение на ДДС и дали трябва да бъде намалено то д-р Сергей Иванов заяви, че намаляване на ДДС при храните не би променило ситуацията, като даде пример със случващото се в туризма и хляба, където ДДС е по-ниско, но цените не са. По думите му в България това не е действаща мярка. Всяко трето яйце е вносно, по Великден цената скача

Председателят на Съюза на птицевъдите посочи, че има недостиг на яйца в Европа. И даде пример Лондон, където един потребител не може да си купи повече от 10 яйца. 

Цената на пилешкото месо у нас

„Войната в Украйна по различен начин се отразява на потреблението на яйца и на пилешко месо, като Русия задоволяваше напълно нуждите от яйца на вътрешен пазар и внасяше ограничени количества само за индустрия или по-скоро прах от яйца то ЕС. Големите производствени общности в Украйна бяха в района на военните действия, които в момента се развиват в Донбаска и Донецка област и там няколко големи оператори не могат по обективни причини да произвеждат месо. Това доведе до няколко сериозни проблеми и в момента онези страни, които са разчитали на повече експорт, изпитват затруднения затова и цените на пилешкото меса са с голям диапазон“, обясни председателят на Съюза на птицевъдите.

По думите му пилешкото месо у нас е едно от най-евтините в ЕС, като само в Полша и Нидерландия, като най-големите експортьори, имат по-ниски цени.

Според д-р Сергей Иванов проблемът с пилешкото месо у нас не се отнася толкова до цената, колкото до неговото качество – качеството на фуражите, практиката чрез оводняване на месото, които са доста разпространени. Има ли хормони и антибиотици в пилешкото месо?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

До Великден остава месец, а яйцата вече започнаха да поскъпват

Русия ограничава вноса на пилешко месо от България

Пилешко месо от Полша залива пазара ни

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички