Защо да изберем български яйца за Великден?


Защо да изберем български яйца за Великден?
Снимка: pixabay

5465

Предстоят Великденските празници и традиционното запасяване с яйца. Тъй като у нас в този период се консумират около 30 млн. яйца, потребителите ще бъдат изправени пред избор – български или вносни? Агнешкото поскъпна с 15%, съмнителен внос залива пазара

Българските яйца са правилният избор, тъй като вносните ще дойдат у нас цял месец след католическия Великден и няма да са пресни, a при старите яйца има опасност от салмонела. Това става ясно от думите на проф. Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите у нас, предава bgfermer.bg.

По думите на проф. Белоречков, за да се набавят нужните 30 млн. яйца ще бъде необходима около седмица на производителите. „Така че, когато и да ги купите, ще имате пресни български яйца за Великден, защото срокът им на съхранение е 28 дни при стайна температура от 18 градуса“, казва той.

Според проф. Белоречков, практиката показва, че при вносното птиче месо обикновено се открива салмонела, което трябва да служи като аларма за вносните яйца. Старите яйца са опасни, тъй като имат голяма въздушна камера и при варене лесно се пукат и пълнят с вода. Така, ако не се варят поне 12 минути се появява опасност от салмонелоза, обяснява той.

Българските яйца изпреварват по безопасност продукцията от повечето държави по света, тъй като страната ни е една от малкото, където се прави ваксинация на птиците за салмонела, става ясно от думите на проф. Белоречков. От Съюза на птицевъдите разчитат на Българската агенция по безопасност на храните за стриктни проверки на вноса на всички яйца, добавя той.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички