Всяко трето яйце е вносно, по Великден цената скача


Всяко трето яйце е вносно, по Великден цената скача
Снимка: iStock/ Guliver

3721

Всяко трето яйце, което ядем по Великден, е вносно, каза пред "Телеграф" шефът на Съюза на птицевъдите Димитър Белоречков, предаде Dnes.bg. По Великден, в рамките на около седмица до десетина дни, се потребяват към 30 милиона яйца у нас, отбеляза Белоречков и предположи, че  тази година ще са по-малко - около 27-28 милиона.

Миналата година полски и румънски яйца заляха пазара, същото се очаква да се случи и тази година, посочи той. Понеже католическият Великден е месец преди православния, има голяма вероятност у нас да дойдат стари продукти, останали от празника в католическите държави, опасява се шефът на Съюза на птицевъдите. 

"Затова винаги призоваваме да се купуват български яйца, които са пресни. Само за седмица ние произвеждаме около 20-30 милиона бройки. Тоест родното производство може напълно да задоволи нуждите на българския пазар. Ако яйцата се купят по-рано, те ще са и по-евтини", каза Белоречков. 

Птицевъдите очакват внос от около 10 милиона бройки у нас по Великден. Това означава, че всяко трето яйце, консумирано в България по Възкресение, е вносно. 

Освен че чуждите продукти може да са стари, има потенциална опасност тези от Полша да са заразени със салмонела, обясни Белоречков. 

Той припомни, че миналата година имаше много случаи на хванато пилешко месо със салмонела, внос от тази държава. Повечето партиди бяха заразени с щам, който не е опасен за човешкото здраве, но имаше и такива, които представляват риск. 

"Не мога да кажа със сигурност дали техните яйца ще са опасни. Но, доколкото ми е известно, те не ваксинират кокошките срещу салмонела за разлика от нас", добави той. 

Единственият начин да се предпазим от салмонела е с варене на яйцата поне 12 минути, за да се убият бактериите. Трябва да се консумират твърдо сварени яйца, рохки – никога, подчерта Белоречков. 

Птицевъдите се притесняват, че залежалата вносна стока ще дойде у нас и на доста по-ниски цени от тези на родната продукция. В момента яйцата от производител струват около 15-20 ст. за брой, среден размер. В търговската мрежа обаче се продават на потребителите между 25 и 30 ст. По Великден се очаква цената да се повиши заради по-високото търсене. 

Миналата година около Възкресение цената е била 18 ст. при производителя и между 30 и 35 ст. в магазинната мрежа. Сега цените са значително по-ниски, но това може да се промени с наближаване на празника. Хората обаче могат да си купят седмица-две по-рано яйцата и да ги съхраняват в хладилник, за да им излезе по-евтино. Срокът на годност на тази стока е 28 дни. 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички