Изтеглиха от пазара полски яйца заради съмнения за салмонела


Изтеглиха от пазара полски яйца заради съмнения за салмонела
Снимка:

3219

Българската агенция по безопасност на храните изтегли всички налични кокоши яйца от търговската мрежа, за които имаше съмнение, че са заразени със Салмонела ентеритидис. Близо 500 000 яйца от двете засегнати полски ферми са върнати на полския производител, а близо 80 000 яйца, които са с изтекъл срок на годност, са унищожени в България. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

Припомняме, че БАБХ разпореди изтегляне от търговската мрежа на кокоши яйца с произход Полша, за които имаше съмнение, че са заразени със Салмонела ентеритидис. Мярката беше наложена след получена нотификация чрез Система за бързо предупреждение за опасни храни и фуражи (RASFF), за кокоши яйца с произход Полша, разпространени на пазара на ЕС. В хода на разследването беше установено, че част от продукцията е доставена и в България.

В тази връзка БАБХ прикани потребителите, закупили яйца с печат/маркировка 3PL30221304 и 3PL30221321 /номерата на фермите/ да не ги консумират и по възможност да ги върнат в търговския обект, от който са ги закупили.

По-късно полският компетентен орган по безопасност на храните потвърди наличие на Салмонела ентеритидис в засегнатите кокоши стада, от които бяха доставени количества яйца и в България. Чрез Системата за бързо предупреждение за опасни храни и фуражи (RASFF), Полските власти информираха, че са изследвали 12 проби, от които 9 са доказали наличие на бактерията.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички