Агнешкото поскъпна с 15%, съмнителен внос залива пазара


Агнешкото поскъпна с 15%, съмнителен внос залива пазара
Снимка: supichka.com

3450

Евтини яйца от Полша със съмнително качество и охладено агнешко месо от Северна Македония започват да заливат пазара у нас преди Великден. Такива сигнали постъпват в Асоциацията за защита на потребителите, предаде БГЕНС. В момента за килограм живо тегло агнешкото върви между 6 и 8 лева, което е с 15% повече в сравнение с миналата година. В магазините цената започва от 13.50 лева и достига дори до 19 лв. за кг., съобщават от Асоциацията за защита на потребителите. Очаквано: Агнешкото поскъпва за Великден

Български фермери и търговци алармират, че има засилен внос на охладено месо от Северна Македония, което влиза на дъмпингови цени в страната. Те са с около 20% по-ниски от тези на пазара. Производителите призовават Българската агенция по храните (БАБХ) да засили проверките и контрола за евтини вносни меса и яйца по границите.

Мерките срещу COVID-19 по време на извънредното положение миналата година затрудниха изкупуването на агнета и много от овцевъдите продаваха на занижени цени между 4,50 до 5,50 лв. за килограм. Освен това през трудната 2020 г. двойно са поскъпнали фуражите, което увеличава цената на трупното месо с около 15%. В търговската мрежа в зависимост от разфасовката цената на българското агнешко се движи от 14 до 19 лв. за килограм. 

Как да разпознаем агнешкото

Съветът към потребителите е да търсят на видно място задължителните табели с информация за страната производител на агнешкото месо. Българското агнешко месо е със син печат, а вносното - с червен и хората трябва да го знаят, правейки избор. Инспектори по храните тръгват да проверяват маркировката на агнешкото

В никакъв случай да не се купува агнешко месо и яйца без печати в търговската мрежа. От миналата година вече е разрешено хората да си купуват месо и директно от фермата. Допреди това на фермерите бе забранено клането и продажбата на дребно, отбеляза БГНЕС.

Колко излиза Великденската трапеза

Поне 70 лв. ще струва празничната трапеза за Великден за четиричленно семейство, пресметна "Монитор". Половината от сумата ще отиде за традиционното агнешко, около една пета за продукти за домашен козунак, остатъкът от парите пък ще отделим за кора с яйца, салата, вино и други сладкиши за децата. Седмица преди Възкресение Христово големите вериги влизат в битка за привличането на повече клиенти с примамливи цени на най-търсените продукти.

Обикновено менюто за Великден следва традицията да има зелена салата с варени яйца, агнешко месо за основно, а за десерт остава благоуханният козунак, било то домашен, или купешки. Всяко трето яйце е вносно, по Великден цената скача

Според справка на "Монитор" по брошурите на големите търговски вериги у нас, че кората с 30 яйца за размер M ще ни струва 4,99 лв., или 0,16 лв. за брой. По-скъпите предложения за кокошия продукт, които достигат до 0,44 лв./бр., са обогатени с вещества като селен или Омега 3. Агенцията по храните тръгва на предпразнични проверки

Производители алармираха, че потребителите трябва да се запознаят внимателно с печатите върху яйцата, предупреждава още изданието. Рискът от подобни измами е голям, тъй като около празника у нас се консумират близо 30 млн. яйца, а Великден в католическа Полша е месец преди нашия и там вероятно има много останала продукция в складовете. 

Салатата от марули и лук ще ни излезе малко над левче в зависимост от магазина, където сме пазарували. В различните обекти цените варират от 0,59 до 0,79 лв./бр., а за стрък зелен лук ще доплатим 0,50 лв. 

Десертът за празника е ясен - пресен пухкав козунак. В случай че решим да си го изпечем у дома, ще са ни необходими брашно, яйца, захар, прясно мляко, олио и масло, за които ще трябва да сме готови да похарчим около 12 лв. Справката на „Монитор“ показва, че той би ни излязъл близо четири пъти по-скъп от купения, който се търгува на цени от 3,69 лв. за 400 гр.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички