Очаквано: Агнешкото поскъпва за Великден


Очаквано: Агнешкото поскъпва за Великден
Снимка: iStock/Guliver

4444

Печеното агне за Великден от топлата витрина на голяма верига струва близо 500 лв. Поръчаното онлайн традиционно ястие пък е със 130 лв. по-евтино. Близо две седмици преди Възкресение Христово ресторанти въртят търговия в мрежата и със сет менюта за празничната ни трапеза, пише вестник "Монитор".

Според оферта в платформа за търговия с различни услуги основното ястие за Великден - 10- или 12-килограмово печено агне с картофи и килограм дроб сарма, ще ни струва 360 лв. Ако пък сме решили да се съберем в по-тесен семеен кръг заради все още върлуващата из страната пандемия, също няма от какво да се притесняваме – в интернет могат да се открият предложения на 7 пъти по-ниски цени за малки компании. Така например агнешкото месо с гарнитура картофи, дроб сарма и зелена салата с общо тегло 2,4 кг ще ни струва 50 лв.

Според последната заповед на здравния министър в оставка проф. Костадин Ангелов заведенията могат да подновят дейността си при 50% от своя капацитет – решение, което препълни ресторантите в столицата. Вероятно с цел "застраховка" обаче ресторантьорите не се отказват и от поръчките за дома.

Доставки до вратата ни правят и част от местата за настаняване, които също бяха сериозно ударени от COVID-19. Сет меню в 4-звезден столичен хотел върви за малко под 32 лв. на човек. В него влизат великденска зелена салата, агнешко с дроб сарма, прясно изпечен хляб и подарък пъстро великденско яйце. Празникът ни ще бъде подсладен от парче торта.

Търговските вериги също се включват в борбата за клиенти, като оферират потребителите със специално подготвени за празника месни изкушения. От "домашната" фурна на един от големите магазини у нас излиза 10-килограмово печено агне, пълнено с дроб сарма, за 490 лв. или със 130 лв. повече от това в онлайн платформите. Най-скъпото готово за консумация агнешко е печената плешка, която се оферира отсега за 59 лв./кг. В помощ на заетите домакини или тези необичащи да готвят от веригата пускат и 3-степенно меню за 55 лв. – зелена салата, печен заек, пълнен с ориз, гъби и подправки, десертът пък е козунак с локум.

През тази година българското агнешко месо за великденската ни трапеза с поскъпва с около 20%. В момента цената за килограм сурово агнешко по магазините започва от 13,50 и достига до 17,50 лв.

Ръстът в цените се дължи основно на сушата, която удари страната. Тя е довела до по-високи цени на голяма част от фуражите, което се е отразило и на крайния продукт. "Фермерите не са увеличили цените много, но всеки по веригата добавя нещо, за да се компенсира", поснява съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев.

Родното и чуждестранното производство пък ще можем да разпознаем по маркировката – син печат за българското месо и червен за това, което пристига от чужбина. Караколев е категоричен, че в България месото е много по-добро от това в други страни, тъй като отговаря на стриктен европейски контрол.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички