Смяната на времето: Пести ли ни енергия и пари, или напротив?


Смяната на времето: Пести ли ни енергия и пари, или напротив?
Снимка: iStock

4790

През последните години редица държави се отказаха от използването на лятното часово време. Такива са Казахстан, Ирак, Бангладеш и Грузия, Армения, Египет и др. България обаче е сред страните, които продължават да използваме смяната на времето и тази нощ, 25-и срещу 26-и март отново преместихме стрелките.

Наистина ли това спестява пари?

Първоначалната цел на лятното часово време беше да помогне на хората да пестят енергия и електричество, като им даде допълнителен час естествена светлина през пролетта, но дали лятното часово време е надживяло своята полезност?, пише Yahoo Finance.

Оказва се, че лятното часово време може да има повече негативи, отколкото положителни страни за работното място. Трудно е да се определи финансовата цена за двугодишното преминаване, но проучване на Chmura Economics & Analytic изчислява, че лятното часово време струва на САЩ над 430 млн. долара годишно. Други цифри са дори по-високи. Според доклад от 2008 г. на Независимия институт годишните разходи за смяна на часовниците 2 пъти годишно могат да достигнат до 1,7 млрд. долара.

Защо обаче смяната на времето струва пари? Проучването на Chmura заключава, че преместването на часовниците напред „може да доведе до увеличаване на сърдечните удари, нараняванията на работното място в минния и строителния сектор и повишен кибернетизъм, което намалява производителността на хората, които обикновено работят в офиси“.

Тъй като смяната на времето засяга съня, тя може да повлияе и на циркадните ритми на хората. Това циркадно несъответствие има последствия за работниците, като възможна сънливост и допълнителен стрес за сърдечно-съдовата система. Очертанията на Chmura за „кибернетизма“ за хората в офисите показват времето, загубено в сърфиране в интернет след смяната на часовниците, което понижава производителността, а оттам и печалбите.

Спестява ли лятното часово време енергия?

Лятното часово време е въведено за първи път в САЩ по време на Първата световна война и се завръща по време на Втората световна война – тогава известно като „военно време“. То не е формализирано до 1966 г., с приемането на Закона за единното време. Заключенията за това дали лятното часово време наистина спестява енергия или не, привидно причината за създаването му, са разнопосочни.

Според проучване с жители на Индиана преместването на часовниците с 1 час напред увеличава потреблението на енергия, вместо да я пести. Плюс това, заради свързаните рискове за здравето от превъртането на часовниците напред, производителността на работниците също намалява.

Според Майкъл Даунинг, преподавател в Университета Тафтс и автор на книгата „Пролетно напред: Ежегодната лудост на лятното часово време“: „Лятното часово време е благодатно за доставчиците на скари за барбекю, спортни екипировки и такива за свободното време, както и за петролната промишленост, тъй като потреблението на нефт се увеличава всеки път, когато удължаваме деня през пролетта“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Защо може да не отменят смяната на времето

Губим милиарди от смяната на времето

Смяна на времето: Докога ще местим стрелките?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички