Собственикът на Zara затваря всичките си над 500 магазина в Русия


Собственикът на Zara затваря всичките си над 500 магазина в Русия
Снимка: iStock

12353

Испанската група Inditex, най-големият търговец на дрехи и обувки в света (притежава марките Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho), обяви, че окончателно затваря останалите 269 магазина в Русия, пише вестник Pais, цитирайки съобщение на компанията.

Inditex имаше около 500 магазина в Русия, в които работеха над 9 000 души. През март 2022 г. ръководството на компанията реши временно да преустанови дейността си в Русия, като счете за невъзможно „да се осигури непрекъснатост на операциите“. А през октомври 2022 г. Inditex се съгласи да продаде руското си подразделение на своя франчайзополучател в Ливан, Daher group. От групата уточниха, че сделката ще прекрати дейността на компанията в Русия. „Inditex потвърждава затварянето на останалите 269 магазина след спирането на дейността (в Руската федерация) на 5 март“, пише изданието, цитирано от агенция Prime. Без Zara, Nike, H&M: Какво остана в руските молове след бягството на западните марки?

Компанията ще прехвърли „активи и права, свързани с 245 магазина от 514, които групата имаше в Русия“. Те съставляват 47,6% от общия брой, гласи статията, цитирайки финансовия отчет на испанския търговец на дребно

„След сключването на договора за покупко-продажба в прехвърлените помещения ще се помещават точките за продажба на марки, принадлежащи към групата Daher, които са напълно несвързани с групата Inditex“, заявиха от испанската компания.

Inditex Corporation е основана през 1985 г. Основателят на компанията Амансио Ортега – един от най-богатите европейци, остава мажоритарен акционер в компанията.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

И H&M напуска Русия, разпродава последната си стока

Санкциите върнаха Русия в социализма - липсват основни стоки

Nike се изтегля изцяло от Русия

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички