Срив на потребителското доверие в Германия до историческо дъно


Срив на потребителското доверие в Германия до историческо дъно
Снимка: iStock

2331

Потребителски нагласи в Германия за май се сриват до рекордно историческо дъно, тъй като войната в Украйна води до увеличаващи се разходи за домакинствата и парира рязко надеждите за солидно икономическо възстановяване от коронавирусната криза. Срив на германския износ за страните извън ЕС

Това показват резултати от последното проучване на немския институт GfK сред около 2000 потребители, проведено в периода между 31 март и 11 април 2022 г., когато руската военна инвазия в Украйна вече беше в разгара си, предаде БНР.

Индексът на GfK, определящ потребителски нагласи за следващия месец (за май 2022 г.) се понижи до -26,5 пункта - спад с цели 10,8 пункта от -15,7 пункта през април. Това е ново историческо дъно на индекса на потребителското доверие във водещата европейска икономика и значително под предишното рекордно дъно, достигнато през пролетта на 2020 г., или в началото на коронавирусната пандемия, когато бяха въведени строги локдауни като мярка за ограничаване на заразата.

"Войната в Украйна и високите темпове на инфлация нанесоха сериозен удар върху потребителските настроения. Това означава, че надеждите за икономическо възстановяване в резултат на облекчаването на противопандемичните ограничения, най-накрая са разбити", обясни Ролф Бюркл, експерт в института GfK.

Институтът GfK използва три подиндекса - за икономическите очаквания, очакванията за доходите и склонността да се пазарува - за текущия месец (в конкретния случай за месец март), за да определи настроенията за следващия месец (за април).

Енергийната ценова експлозия в резултат на голямата несигурност поради войната, както и обширните западни санкции срещу Русия доведоха до солидно намаляване на очакванията за потребителските доходи. Високите темпове на инфлация стопяват покупателната способност на потребителите, отбелязва GfK.

В резултат на това индексът, измерващ очакванията за доходите през текущия месец (през април), спадна до -31,3 пункта, което е с 9,2 пункта под нивото от март и най-ниската стойност на показателя от почти двадесет години. За последен път по-ниска стойност беше измерена през февруари 2003 г. на ниво от -32,8 пункта, показва последното проучване на GfK.

Според Ролф Бюркл може да има устойчива промяна на тенденцията в потребителските настроения, само ако има успешни мирни преговори във връзка с руската военна инвазия в Украйна. 

Силен спад за втори пореден месец бележи и индексът на икономическите очаквания, като през април показателят спадна с нови 7,5 пункта до -16,4 пункта. От гледна точка на потребителите рискът за германската икономика се е увеличил допълнително и опасността от рецесия се счита за висока. Продължаващата война в Украйна, по-нататъшното затягане на санкциите срещу Русия и нарушените вериги на доставки забавят икономиката и не позволяват облекчаването на протовипандемичните ограничителни мерки да отприщи положителен възходящ импулс.

В резултат на това икономическите експерти напоследък значително намалиха прогнозата си за икономическия растеж на Германия през тази година. В наскоро публикуваната си прогноза Германският съвет на икономическите експерти заложи, че водещата европейска икономика ще нарасне с малко под два процента през 2022 г.

Според източник на агенция Ройтерс, този петък германското правителство ще понижи прогнозата си за икономическия растеж през 2022 г. до 2,2% от 3,6% заради негативните последици от войната в Украйна и наложените западни санкции срещу Русия.

Спадащите очакванията за икономиката и доходите се отрази негативно и на склонността към покупки, като съответният индекс падна през април с 8,5 пункта до -10,6 пункта - най-ниско ниво от повече от 13 години насам. За последен път по-ниска стойност на този индекс от -20,1 пункта беше измерена през октомври 2008 г. - по време на световната финансова и икономическа криза, отбелязва институтът GfK. Милиарди евро помощ за засегнати от санкциите срещу Русия фирми одобри ЕК

В допълнение към общата несигурност, резките увеличения на цените потискат потребителите нагласи, тъй като при повече разходи за горива (бензин, мазут и газ), остават по-малко финансови ресурси за осъществяване на други покупки.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички