Страните от Г-7 се споразумяха за разширяване на санкциите срещу Русия


Страните от Г-7 се споразумяха за разширяване на санкциите срещу Русия
Снимка: iStock

3302

Лидерите на 7-те най-богати икономики в света се договориха да засилят санкциите срещу Русия и обещаха финансова подкрепа за Украйна, докато президентът на страната Володимир Зеленски се готви да се присъедини към тях в японския град Хирошима, съобщава Reuters.

Очаква се лидерите на Г-7 да адресират и нарастващото напрежение между икономиките си и Китай на срещата на високо равнище, която продължава до неделя. Официални лица потвърдих, че Зеленски ще присъства през уикенда.

Лидерите заявиха в обща декларация, че съществуващите мерки срещу Русия ще бъдат разширени и всеки износ, който може да ѝ помогне в 15-месечната война срещу Украйна, ще бъде ограничен в страните от Г-7.

„Това включва износа на индустриални машини, инструменти и други технологии, които Русия използва да възстанови военната си машина“, заявиха те в общото изявление, добавяйки, че ще продължат усилията да се ограничават приходите на Русия от търговията ѝ с метали и диаманти.

На фона на доказателства, че вече наложените санкции са отслабени чрез заобикаляне, те заявиха, че групата се „ангажира“ с държави, с помощта на които всички ограничени от Г-7 стоки, услуги и технологии стигат до Русия.

„Отбелязваме и насърчаваме ангажиментите, поети от тези страни, които да гарантират, че мерките ни не се заобикалят и имат предвидения ефект“, отбелязват лидерите, без да посочват конкретни имена.

Разбивка на данните за търговията на Германия сочи, че износът ѝ към страни, граничещи с Русия, е нараснал рязко, което подхранва опасенията за реекспорта на стоки от тези съседни държави.

Групата на богатите демокрации потвърждава осъждането си на това, което те наричат агресия на Русия, и обещава по-нататъшна подкрепа за Украйна с военна и финансова помощ за нейната разрушена икономика през тази и следващата година.

Очаква се членовете на Г-7 – САЩ, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Канада и Италия – да обсъдят и стратегия за войната в Украйна, която не показва признаци на отслабване.

Японският премиер Фумио Кишида, представляващ Хирошима в долната камара на японския парламент, заяви, че е избрал града за срещата на върха, за да фокусира вниманието върху контрола върху оръжията. Хирошима и друг японски град – Нагазаки, бяха унищожени от американски ядрени атаки преди 78 години, след което се сложи край на Втората световна война.

По информация на две официални лица, пожелали анонимност, Зеленски ще присъства на срещата в неделя.

Олексей Данилов, секретар на Националния съвет по сигурност и отбрана на Украйна, заяви пред държавната телевизия, че посещението на Зеленски е „абсолютно необходимо, за да се защитят нашите интереси“.

Превръщайки се в най-богатите нации в света след Втората световна война, демокрациите от Г-7 се изправят пред все по-големи предизвикателства от Китай и Русия. Очаква се лидерите да публикуват изявление с „раздел, специфичен за Китай“, изброявайки теми, включващи „икономическа принуда и друго поведение“, казва американски служител.

Те се фокусират върху това как да предупредят втората по големина икономика в света срещу това, което възприемат за заплаха от нея към глобалните вериги за доставки и икономическата сигурност, без да отблъснат мощен и важен търговски партньор.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Изключиха руската ядрена енергетика от следващия пакет санкции на ЕС

ЕС и Япония се обявиха против пълната забрана на износа за Русия

Въпреки санкциите: В кои сектори ЕС продължава да прави бизнес с Русия?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички