ЕС и Япония са против предложението на САЩ за пълна забрана на износа за Русия


ЕС и Япония са против предложението на САЩ за пълна забрана на износа за Русия
Снимка: iStock

3912

ЕС и Япония се противопоставят на предложението на САЩ страните от Г-7 да забранят напълно износа за Русия като част от преговорите преди срещата на върха на най-развитите икономики в света.

Изявление на лидерите от Г-7 за срещата им в Хирошима следващия месец, включва обещание за замяна на сегашния режим на секторни санкции срещу Русия с пълна забрана на износа с няколко изключения, предава Financial Times, като се позовава на документи, с които разполага. Пълната забрана за износ ще включва изключения за селскостопански, медицински и други продукти.

Предложението е направено от САЩ, според два официални източника на финансово издание. То идва на фона на нарастващото разочарование във Вашингтон от настоящата система, пълна с „вратички“, позволяващи на Русия да внася западни технологии.

Представители на Япония и на страни от ЕС обаче са предположили на подготвителна среща миналата седмица, че подобен ход няма да е осъществим, съобщават за Financial Times три запознати с дискусиите лица. „От наша гледна точка това не е възможно“, посочи едно от официалните лица, пожелало анонимност. Въпреки санкциите: В кои сектори ЕС продължава да прави бизнес с Русия?

Съветът за национална сигурност на Белия дом (NSC) не коментира разговорите с партньорите от Г-7, но заяви, че САЩ „ще продължат да търсят начини да държат Русия отговорна за войната в Украйна“.

„В координация с нашите партньори от Г-7 сме въвели най-големия набор от санкции и действия за контрол на износа, налагани някога на голяма икономика. Тези действия имаха голямо въздействие, подкопавайки способността на Русия да финансира и води своята несправедлива война“, заяви говорител на NSC.

Несъгласието за предложената от САЩ мярка подчертава липсата на допълнителни опции, достъпни за лидерите на Г-7, тъй като те се стремят да увеличат икономическото наказание на Русия след 14 месеца война и след редица санкционни мерки, предназначени да отрежат огромни части от руската икономика от западния внос на технологии, машини и финанси.

Премахването на укриването и заобикалянето на санкциите от трети страни е основният фокус на САЩ, Обединеното кралство, ЕС и други съюзници, с повишен натиск върху държави като Турция, ОАЕ и страни в Централна Азия, които увеличиха търговията си с Русия след налагането на западните санкции. Въпреки санкциите: Русия е натрупала милиарди долари в чужбина

Лидерите на Г-7 ще се срещнат в Хирошима на 19 май за 3-дневна среща на върха, фокусирана върху ефектите от войната в Украйна, икономическата сигурност, зелените инвестиции и Индийско-тихоокеанския регион.

ЕС, член на Г-7 заедно със САЩ, Обединеното кралство, Франция, Германия, Италия, Япония и Канада, изисква всичките му 27 страни членки да постигнат съгласие за политиката на санкции.

ЕС се споразумя за 10 пакета от санкции срещу Русия от февруари 2022 г., но след седмици на спорове между страните членки, някои от които си осигуриха изключения за индустриите си, заплашвайки да наложат вето на въвежданите ограничения.

Замяната на този санкционен режим с пълна забрана на износа за Русия, но плюс въвеждане на изключения, ще рискува отново възникването на тези дебати и потенциално отслабване на съществуващите мерки, смятат източниците на FT.

Други по-малко оспорвани предложения, изброени в проектоизявлението от предстоящата среща на Г-7, които могат да се променят преди срещата на върха, включват мерки за ограничаване на „избягването и заобикалянето“ на вече наложените санкции и срещу тези, които „съзнателно подкрепят финансирането на войната на Русия“, включително посредници на финансови трансакции. 

Страните от Г-7 също ще продължат да намаляват своя руски енергиен внос и ще предотвратят „повторното отваряне на пътища, които преди това бяха затворени заради използването от Русия на енергията като оръжие“, се казва още в проектоизявлението. Лидерите ще обявят също и планове за въвеждане на „механизъм за проследяване“ на руските диаманти, за да намалят печалбите на Кремъл от износа им.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Руският износ се е свил сериозно през първото тримесечие

Русия измисли нов начин да взима пари от западните компании

Казахстан затяга търговския режим заради Русия

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички