Руският износ се е свил с 35% през първото тримесечие


Руският износ се е свил с 35% през първото тримесечие
Снимка: iStock

3119

Паричната стойност на руския износ се е свила с 35% през първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2022 г., което може да бъде обяснено отчасти с наложения от Запада таван на цените на някои руски петролни продукти, обяви Руската централна банка, цитирана от Reuters.

Спадът на износа от Русия и възстановяването на вноса допринесоха за поевтиняването на рублата до най-слабото ѝ ниво от над година, докато по-ниската събираемост на експортни данъци и мита, голяма част от които са петролния и газов сектор на страната, увеличи бюджетния дефицит на Русия и намали излишъка ѝ по текущата сметка, пише БТА.

„Стойността на износа на петрол намаля както заради по-ниските цени, така и заради тавана, наложен от много страни на цените на руския петрол и петролни продукти“, пише в доклад на Руската централна банка.

Според него цената на суровия петрол сорт Brent е била средно 81 долара за барел през тримесечието, което е спад от 18% на годишна база.

„Цените на руския петрол се понижиха по-силно“, отбелязват експертите от банката и обясняват, че „отстъпката за руския петрол спрямо сорта Brent се разшири, включително заради ценовия таван“.

Според документа спадът в износа на петрол за ЕС обаче е компенсиран от повишаване на продажбите за азиатски страни, които търсят черно злато на намалена цена.

Тъй като цената на руския петрол падна под ценовата горна граница, установена от Запада, големи количества не подлежат на ограничения“, пише в доклада на централната банка.

Междувременно институцията съобщи, че Русия ще работи по предложение да плаща на чуждестранни компании, продаващи активи в страната, с облигации на централната банка, обвързани с руски резерви, замразени в чужбина, вместо с пари в брой. Това се разглежда като начин за намаляване на волатилността на руската валута.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Въпреки санкциите: Русия е натрупала милиарди долари в чужбина

Само за два месеца: Бюджeтният дeфицит нa Pycия дoближи гoдишния плaн

Русия купува десетки чуждестранни товарни кораби за милиарди долари

Русия печата пари, за да се справи с икономическите трудности

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички