Печатане на пари срещу обещание да си вземе парите от Запада: Русия днес


Печатане на пари срещу обещание да си вземе парите от Запада: Русия днес
Снимка: iStock

4679

Изправени пред западните санкции, растящата "сметка" за войната в Украйна и падащите приходи, руските власти преминаха към "печатане на пари", за да финансират бюджетния дефицит, пишат анализатори на Deutsche Bank в обзор за Русия.

Само през декември миналата година Централната банка на Руската федерация емитира 2,4 трилиона рубли чрез операции с Фонда за национално благосъстояние, сочи анализът, цитиран от Moscow Times.

Руското министерство на финансите твърди, че е продало чуждестранна валута, която е конвертирала в рубли. Според данните са продадени 28,517 милиарда евро, 2,77 милиарда паунда и 121,852 милиарда японски йени за 2,412 трилиона рубли.

Става обаче дума за валутни активи, които са замразени от санкции и достъп до които нямат нито Министерството на финансите на Руската федерация, нито Централната банка на Русия, подчертават анализаторите. Цялата сделка беше виртуална. "Централната банка на хартия прехвърли замразените средства от резервната сметка на Министерството на финансите в своята резервна сметка и едновременно с това издаде рубли, за да може Министерството на финансите да ги използва", се казва в прегледа на Deutsche Bank.

ОЩЕ: Защо западните стоки остават лесни за намиране в Русия?

Всъщност според Deutsche Bank става дума за "парично финансиране" на бюджетния дефицит, който в края на миналата година възлизаше на 3,3 трилиона рубли и надхвърли прогнозите, включително и на самото министерство на финансите.

Плащането на публичен дълг, което руското министерство на финансите активно възобнови през есента, като продаде държавни облигации (ОФЗ) за 3,1 трилиона рубли, също е "парично финансиране", се казва в прегледа на DB. Над 90% от ОФЗ през ноември-декември са закупени от най-големите банки, предимно държавни, които от своя страна са били осигурени с пари от Централната банка на Русия. През ноември регулаторът инжектира 1,5 трилиона рубли заеми в банковата система чрез репо сделки. По този начин закупуването на държавни ценни книжа от банките "е създаване на нови пари чрез банковата система", отбелязва Deutsche Bank.

Резултатът от паричната емисия на Централната банка беше рекорден ръст на паричното предлагане в Русия за 10 години - с 24,4% на годишна база. Наред с отслабването на рублата това обещава на руската икономика ускоряване на инфлацията, прогнозира Deutsche.

В руския бюджет за 2023 г. Министерството на финансите на Русия заложи дефицит от 2% от БВП, или 3 трилиона рубли, но реално ситуацията може да се окаже много по-лоша, смятат банкови анализатори. Русия ще получи по-малко от 1,5-2 трилиона рубли поради падащите цени на руския петрол и намаляването на производството му с 500 000 барела на ден от март.

Бюджетът на Русия може да загуби още 500 милиарда рубли поради "твърде оптимистичната прогноза за икономиката": Министерството на икономическото развитие на Руската федерация прогнозира спад на БВП само с 0,8%, докато DB очаква спад с 2,5%. И накрая, 0,5-1 трилиона рубли могат да представляват допълнителни бюджетни разходи, смятат от банката.

ОЩЕ: САЩ налага нови санкции на Русия, засягащи основни отрасли в икономиката ѝ

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички