Защо западните стоки остават лесни за намиране в Русия?


Защо западните стоки остават лесни за намиране в Русия?
Снимка: iStock

5944

Камиони, превозващи Coca-Cola преминават през границата в посока Русия, туристи се завръщат от почивка в чужбина с последните модели на Zara, местните онлайн магазини продават без проблеми мебели с марката IKEA. През последната година западните компании масово напуснаха руския пазар, но техните стоки продължават да бъдат налични за руските потребители.

Въпреки че компании от Европа, Северна Америка и Япония се изтеглиха от Русия в резултат на санкциите, наложени на Москва заради нахлуването в Украйна, ефектът върху руските потребители е минимален, като се материализира по-скоро под формата на забавяния във времето за доставка и поскъпване на някои стоки, пише Reuters.

Основната промяна засяга маршрутите за доставки, но стоките остават налични както онлайн, така и по физическите магазини. Купувачите просто трябва да знаят къде да търсят желаните брандове.

Кои държави спечелиха най-много от войната и санкциите срещу Русия?

Реално по-голямата част от съответните стоки на са подлежат на санкции, което означава, че тези трансгранични потоци са съвсем легални. А от своя страна Москва е щастлива да ги приеме, независимо по кой маршрут ще влезнат в страната.

Това, че стоките на топ брандовете продължават да бъдат достъпни на руския пазар, демонстрира предизвикателството, което срещат компаниите в опитите си да контролират веригата за доставки след напускане на даден пазар.

Zara в Минск

Inditex, собственикът на Zara, затвори своите 502 магазина в Русия, след като Москва изпрати военни части в Украйна, а след това ги продаде на базираната в Обединените арабски емирства Daher Group.

Понастоящем внос в малки мащаби и онлайн търговци го поддържат живи на този пазар, сочи проверка на Reuters в шест основни онлайн търговски платформи и разговори с дузина продавачи и купувачи.

32-годишната Албина заминава с празен куфар в Минск през миналата лято, като се завръща 24 часа по-късно със стоки от марките Zara, Bershka и Massimo Dutti на обща стойност 33 000 рубли (442 долара), предназначени за нея и нейните приятели.

При все че повечето западни брандове, които прекратиха операциите си в Русия, сториха същото с бизнеса си в Беларус – верен съюзник на Москва, Inditex е сред тези, които избраха да не правят това. Компанията не е отговорила на молбата за коментара по темата.

Голям срив в продажбите на автомобили в Русия

Албина посочва пред Reuters, че купува дрехи също от Париж и Дубай и използва мрежа от онлайн търговци.

„Има страници в Instagram, в Telegram, има момичета, които познавам, които се преместиха да живеят в Европа или Истанбул или Дубай”, казва тя. „Те събират поръчки, да кажем в Истанбул, като взимат 15%-30% (комисионна), след което ги изпращат тук и вие плащате за доставката.”

През миналата година силната рубла и слабата турска лира бяха в помощ на руските потребители, желаещи да закупят западни стоки по този канал.

Валутната динамика бе частична причина за седемцифреното увеличение на доставките от Турция на CDEK Forward, услуга за доставки от чуждестранни платформи за онлайн търговия, посочва маркетинг директор на компанията Динара Исмаилова.

„Веднага след като брандовете обявят, че напускат, започва някаква паника и цифрата на обемите и поръчките скача рязко”, казва Исмаилова.

Занимавайки се с малки частни пратки, оборът на CDEK Forward се е удвоил, по отношение на стойността през миналата година, като 80% от това увеличение идва от дрехи, докато техният стоков оборот е скочил тройно.

„Сравнимо е с това да отидете лично до магазин на Zara в Ню Йорк, да купите нещо там и да го изпратите до приятелите си в Москва”, добавя Исмаилова.

Онлайн платформи

След като веригата за доставки бе ударена, Русия легализира така нареченият паралелен внос, позволявайки на търговци на дребно да внасят продукти от чужбина без разрешението на притежателите на търговските марки.

Сайтовете за електронна търговия продават широка гама от вносни стоки, като продавачите често се рекламират с посланието, че техните продукти са от чужбина.

Пазарният лидер Wildberries продава стари наличности от стоки с марките на Inditex, като има близо 17 000 стоки в своя Zara каталог. Източник, близък до Inditex, посочва, че това са нереализирани складови наличности, които са останали в Русия след спирането на операциите в страната.

Wildberries не са отговорили на молбата за коментар по темата.

Един знаков продукт, продаван от Wildberries и други платформи в Русия, като Yandex Market, е Coca-cola, често рекламирана като вносна, така, че купувачите да знаят, че става дума за истинската напитка.

Въпреки че Coca-cola спря производството и продажбата на продуктите си в Русия през миналата година, други започнаха да ги внасят, като етикетите на кеновете и бутилките, показват, че са дошли от Европа, Казахстан, Узбекистан и Китай.

Някои западни марки, продължават да бъдат лесно достъпни за руските потребители, въпреки масовото изтегляне на международни компании от руския пазар;   Снимка: iStock

Една от особеностите на тази реалност, е че цените варират. В един супермаркет в Москва три кенчета Coca-cola се продава на три различни цени – съответно внос от Дания, Полша и Великобритания.

Старши служител на основен търговец на дребно обяснява как компаниите са се адаптирали към новите реалности.

„Контактите бяха бързо установени и нови договори с нови партньори бяха подписани, бяха стартирани нови парични потоци и логистични вериги за доставки с турски, полски и казахстански компании”, казва източникът, пожелал анонимност.

Понастоящем Coca-cola е налична на руския пазар, като се внася от дори повече държави от горепосочените.

„Въпреки това, както обикновено, купувачът е този, който плаща повече за тези нови неудобства”, добавя служителят.

„Приятелски” внос

След като новите търговски маршрути създадоха допълнителна логистика, разходите, свързани с доставките, ще намалеят и въпреки, че търговията остава сравнително неефективна, тези нови взаимоотношения ще останат, каза Рам Бен Цион, изпълнителен директор на платформата за дигитална проверка Publican.

„Механизмите за паралелен внос се консолидираха и разрастнаха, което означава, че почти всичко е достъпно и ще продължи да бъде в бъдеще”, казва той, имайки предвид опашките от камиони по границите и нови операции, възникващи в близките до Русия държави.

„Coca-cola може лесно да забележи „покачването в търсенето” от страни, съседни на Русия, откъдето идва повечето паралелен внос”, казва Бен Цион, добавяйки, че не е в техен интерес да направят каквото и да е било по въпроса.

Coca-cola са отказали коментар по темата.

„Приятелски” държави, които не са приложили санкциите срещу Москва, увеличиха износа си към руския пазар, показват техните търговски данни. Русия от своя страна спря да публикува данни по темата.

Защо западни компании останаха в Русия? Ще спечелят ли от това?

Търговията между Китай и Русия удари рекордните 1.28 трилиона юана (186 млрд. долара) през миналата година, докато турският износ за Русия скочи с 61.8% до 9.34 млрд. долара, а този на Казахстан отбеляза ръст от 25.1% до 8.78 млрд. долара.

Неофициални канали за доставки обаче могат да доведат до това, че стоки с по-ниско качество да навлизат на руския пазар, тъй като регулаторите губят поглед над процесите, отбелязва Бен Цион.

Реплики

Някои брандове са изправени пред угрозата да водят битки с години срещу нерегламентирания внос. В същото време, руските конкуренти на Coca-cola увеличиха капацитета си за бутилиране и пуснаха нови Cola напитки.

Шведският гигант в света на обзавеждането IKEA продаде наличностите си на Yandex Market, платформата за е-търговия на технологичния гигант Yandex, когато напусна руския пазар.

Inter IKEA Group, собственикът на марката IKEA, посочва, че е продала остатъчните си наличности за неназована сума на Yandex, с оглед политиката си да намали присъствието на IKEA Retail Russia.

Yandex Market посочват от своя страна, че вкарват в директен контакт с потребителите доставчици, които преди са продавали стоките си чрез търговските обекти IKEA.

Но бивши доставчици също така са готови да продават леко модифицирани IKEA продукти под други имена. Един доставчик вече рекламира комплект спално бельо, носещ името “ARUA”, които е аналог на спалните комплекти IKEA BERGPALM.

Задава се ново бягство на ИТ специалисти от Русия

IKEA заявява, че проучва стоки, които се рекламират онлайн като подобни на IKEA.

Въпреки новите възможности, които се откриват пред руските компании, фиксацията към западните марки може да попречи на усилията за ръст на местното производство.

„С течение на времето пазарните сили ще продължат да движат продуктите, с които руснаците са свикнали на пазара и въпреки че има стремеж към преминаване към „произведено в Русия“, ще бъде много трудно хората действително да се закачат към руската кока-кола.”, добавя Бен Цион.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички