Защо западни компании останаха в Русия? Ще спечелят ли от това?


Защо западни компании останаха в Русия? Ще спечелят ли от това?
Снимка: iStock

5926

Измина почти година от началото на войната в Украйна, но потребителите в Москва все още могат да си купят кисело мляко Activia, електрически четки за зъби Oral-B или серуми на L'Oréal. Някои продукти са останали от дните преди войната, но и много стоки продължават да се доставят от американски и европейски компании с клонове в Русия, пише Bloomberg. Санкциите върнаха Русия в социализма - липсват основни стоки

И ако тези компании променят решението си да останат пред нарастващите правни и репутационни рискове, сега е налице друго предизвикателство – Кремъл повишава цената на напускането.

Макар че Запада не е наложил санкции срещу потребителския сектор, ограниченията за руските банки и физическите лица затрудниха работата в страната. Компании, избрали да останат, като Colgate, Procter & Gamble и L'Oréal, трябва да постигнат баланс – да защитят финансите си и местния персонал, да запазят позиции на основен пазар, без да бъдат морално компрометирани, дори когато плащат данъци на Кремъл. Ще се върне ли руската икономика до нивата преди войната и кога?

Главният изпълнителен директор на Unilever Алън Джоуп заяви, че носи отговорност за 3000 служители, които работят в компанията в Русия и не иска 4-те местни производствени обекта на Unilever да попаднат в ръцете на прокремълски магнати или в тези на държавата.

Carlsberg предупреди за риска руските власти да национализират бизнеса ѝ, за да запазят работната си сила от предвоенните си нива, ако докажат, че фирмата умишлено занижава стойността му. В отговор на това говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи действащото трудово законодателство за защита на работниците в Русия и уточни, че това е дълъг процес. Докога западните бири ще се продават в Русия?

Тези предизвикателства отговарят на въпроса защо много обявени изтегляния на чуждестранни компании никога не станаха факт. Производителят на Strepsils Reckitt Benckiser заяви през април, че ще прехвърли собствеността върху руския си бизнес на трета страна или на местни служители, но още не е завършила процеса. Danone обяви напускането си през октомври, но още не е намерила купувач за активите си. Тютюневият гигант Philip Morris International, който смяташе да се оттегли до края на 2022 година, заяви, че все още търси как да получи одобрението на Русия. Danone се отказва почти изцяло от бизнеса си в Русия

Малко компании действат решително като McDonald’s, която продаде руските си ресторанти през май. Но подобен ход вече не е така лесен: има по-малко потенциални купувачи, които не са обект на санкции, а Кремъл все по-често не одобрява продажбите на активи, държани от западни компании. "Вкусно и точка": Руският наследник на McDonald's отвори в Москва

"Колкото по-късно си тръгваш, толкова по-трудно става", посочва Наби Абдулаев, партньор в консултантската фирма Control Risks. Правителството ограничи сделките и сега изисква 50% отстъпка за всяка продажба. На безценица: Западните компании в Русия вече се продават по 10 долара

По думите на Песков за допълнителните разходи за напускане пазарът е такъв, какъвто е и компаниите напускат в съответствие с конкретни пазарни условия. Какви са щетите за Русия от западните санкции?

Друг важен фактор е свързан с по-доброто представяне на руската икономика спрямо очакванията през 2022 г. – свивайки се само с 2,5% – което е знак, че чуждестранните компании има какво да спечелят от този пазар. Без Zara, Nike, H&M: Какво се продава в руските молове след бягството на западните марки?

Unilever предупреди инвеститорите за финансовия риск при оттеглянето си от Русия. А пък British American Tobacco увеличи прогнозите си за потенциални загуби, ако излезе от пазара.

Труден баланс

За да останат в Русия и да се възползват от пазара, който още може да се окаже печеливш, компаниите предприеха редица действия, предадоха властта на местните ръководители, спряха рекламата и инвестициите и проведоха одити на наличните санкции, за да избегнат бизнес с банки и лица в черните списъци.

Въпреки че Unilever, Colgate и P&G защитиха решението си да предоставят само основни стоки на руския пазар, те още не са уточнили как са стеснили асортимента си. Unilever се ангажира да не изнася никакви печалби от Русия, за да избегне санкции. Според Мат Клоуз, ръководител на отдела за сладолед, който продава марката Cornetto в Русия, стратегията е в процес на преразглеждане, като бизнесът всъщност е бизнес със затворен цикъл.

И още по-труден изход

Колкото и сложно да е напускането, оставането също носи рискове. Френският производител на грах и царевица Bonduelle беше разкритикуван, че е доставял на руската армия консерви, след като снимки на войник, държащ продуктите му, бяха публикувани в социалните мрежи. Това послужи като предупреждение за други западни компании, които още работят в Русия.

Компаниите, продаващи храни или продукти за лична хигиена, също са изложени на риск да попаднат под прицела на западната кампания за натиск върху Москва, особено ако Русия премине към "военна икономика". Говорителят на Кремъл Песков отрече компаниите да бъдат принудени да участват.

Очакваната нова вълна на бойните сражения тази пролет вероятно ще засили корпоративните притеснения – и в Русия, и в родните страни на бизнесите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цената на войната: Руснаците се сбогуваха с вносния алкохол

Западните компании в неравна битка за марките си в Русия

Символично: Nissan продава бизнеса си в Русия за 1 евро

След 60 години на пазара: Pepsi спира производството си в Русия

Рапър и ресторантьор отвориха руския двойник на Starbucks - ето как изглежда

Mercedes, Adidas, Hugo Boss: Как им повлия бягството от Русия

Heineken окончателно напуска Русия, ще изгуби 400 милиона евро

200 000 души са работили в чуждите компании, напуснали Русия

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички