Как много западни компании напуснаха Русия, но марките им - останаха


Как много западни компании напуснаха Русия, но марките им - останаха
Снимка: Getty Images/Guliver

7178

Западните компании с емблематични марки като Coca-Cola, които напускат Русия, губят битката с неоторизирания внос за имитиращи ги продукти, които настояват да заместят оригиналните продукти. От друга страна, съдилищата не проявяват особено съчувствие към фирмите, напускащи страната, пише Reuters. Санкциите върнаха Русия в социализма - липсват основни стоки

Голяма част от компаниите се оттеглиха от Русия тази пролет, след началото на войната в Украйна, а западните корпорации трябваше да отговорят на натиска от инвеститорите си да се оттеглят от руския пазар. Някои, като Coca-Cola, финализираха излизането си през август, 5 месеца след началото на войната, докато други като McDonald's продадоха бизнеса си. Други компании, като Procter & Gamble, частично останаха, продавайки основни продукти.

Западните компании правят опити да защитят марките си от загуба на стойност и в случай, че някога се върнат в страната, уточняват адвокати по интелектуална собственост.

Coca-Cola в тежка битка с руските закони

Coca-Cola, пусната за първи път в Съветския съюз през 1979 г., вече е води битка срещу стоките от сивия пазар, които са с нерегламентиран внос, както и руските копия на нейната линия Fanta. Русия измисли алтернатива на Coca-Cola, Fanta и Sprite

Битките на други компании тепърва започват, тъй като руските предприемачи се стремят да се възползват от добре познатите имена, докато те напускат.

„Rospatent, руската правителствена агенция за интелектуална собственост, получава купища заявления за търговски марки двойници на западни марки, популярни в страната, споделя Робърт Рединг, ръководител на стратегията за съдържание в групата за интелектуална собственост, проследяваща заявките.

По думите на експерти на интелектуална собственост обикновено правителствата отхвърлят заявления за търговски марки, идентични или много подобни на съществуващи марки. Руското правителство тази пролет обаче прие указ, позволяващ на бизнеса да използва патенти от държави, считани за „недружелюбни“, като САЩ и Великобритания, без да плаща на собственика на интелектуалната собственост и принуди западните марки да заемат отбранителна позиция. Русия разрешава „паралелен внос“ или артикули от сивия пазар на продукти от дамски продукти, приличащи на тези на Carefree до всяка марка обувки. 

Coca-Cola досега като цяло не е успяла да накара руски съдия да застане на нейна страна в дела срещу газирани напитки от сивия пазар, внесени от САЩ, и конкуренти с идентични имена, като Fantola, които са наводнили пазара. 

Вносителят Pivoindustria успя да продаде хиляди кутии Fanta праскова и ананас и Coca-Cola Cherry, въпреки че правителството не е добавило газирани напитки към списъка със стоки, отговарящи на условията за паралелен внос. В Русия Stars Coffee "се роди" на мястото на американската Starbucks

По думите на изпълнителния директор на Pivoindustria, компанията купува газираните напитки в американските магазини на Costco и Walmart и обмисля да внася повече. „Последната пратка пристига в Русия през април. Coca-Cola иска да осъди Pivoindustria, след като неуспешно се опита да нареди на митниците да блокират доставките с имитиращи газирани напитки“, заяви Максим Сосов, адвокат на Pivoindustria.

Coca-Cola обжалва решенията на съда и твърди, че „защитава своята репутация, когато трети страни се опитват да търгуват със световно известната марка“. Според адвокат на Coca-Cola информацията, която се разглежда по време на изслушването, „не е публично достъпна“.

През април гигантът Coca-Cola обжалва решението на руски съд да одобри марката Fantola на компанията за напитки „Черноголовка“ преди войната в Украйна, сочат съдебни документи. 

„В нормални времена това би трябвало да е лесна победа за Coca-Cola“, заяви Питър Магс, професор по право в Университета на Илинойс и експерт в руското законодателство. В този момент единственият възможен аргумент на „Черноголовка“ е, че Coca-Cola е изоставила своята марка.

По думите на изпълнителен директор от „Черноголовка“ обаче вече са спечелили това дело няколко пъти, в няколко страни, не само в Русия. Руски бизнесмен купи верига строителни магазини за почти 10 долара

„Ние продължаваме да настояваме, че това, което правим, не е подвеждащо за потребителя“, обясни главният изпълнителен директор Наталия Сахнина, настоявайки, че „Чероголовка“ не е използвала чужди рецепти, дизайни, имена или шрифтове.

„Черноголовка“ се стреми да придобие 50% дял от руския пазар на безалкохолни напитки на стойност близо 9 млрд. долара, след като Coca-Cola ограничи дейността си, съобщи Reuters. Компанията започна да произвежда Cola Chernogolovka през май.

Според Джош Гербен, съдружник и основател на адвокатската кантора Gerben Perrott PLLC някои предприемачи в Русия се опитват да „русифицират“ западните марки.

Други пострадали брандове

Германският компания Haribo, известен със своите желирани мечета „gummi“, през юни също подаде жалба до държавните органи срещу използване на името „Russian Haribo“ на кирилица.

Според документи предприемач през май е поискал одобрение да използва златните арки и червения знак на McDonald's, украсен с „Боршът на мама“ на кирилица, за кафенета и барове. Водещият хамбургер на McDonald's – Big Mac – все още се продаваше на някои франчайзинг места месеци след първото затваряне на веригата през март. "Вкусно и точка": Руският наследник на McDonald's отвори в Москва

През юни друг предприемач е поискал разрешение да използва марката спортни обувки New Balance на кирилица.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички