Докога западните бири ще се продават в Русия?


Докога западните бири ще се продават в Русия?
Снимка: iStock

20394

Последните поръчки за бири Bud, Carlsberg и Heineken в Русия бяха обявени в началото на март, но магазините в Москва все още разпродават наличности месеци след като пивоварите заявиха, че ще спрат производството. Пивоварните гиганти напускат Русия

Продължаващите продажби на количества от водещите марки бира показва трудностите, пред които са изправени западните марки при изтеглянето на продукти в отговор на конфликта в Украйна. Цената на войната: Руснаците се сбогуваха с вносния алкохол

Техните кенове и бутилки продължават да стоят по рафтовете в супермаркети и магазини в руската столица и тази седмица, установява проверка на Reuters - пример за това колко време може да отнеме насочените към потребителите санкции или ограничения да имат реален ефект.

Не е ясно с какви запаси разполагат руските търговци на дребно, но засега доставките помагат за смекчаване на удара от строгите санкции, които накараха най-добрите пивовари в света да спрат крановете на най-популярните западни бири в Русия.

Carlsberg и Heineken обявиха още на 9 март, че ще спрат производството и продажбите на своите водещи марки в Русия, присъединявайки се към изтеглянето на стотици чуждестранни компании, които затвориха магазините си и спряха заводите си, след като руските войски нахлуха в Украйна на 24 февруари. Санкциите върнаха Русия в социализма - липсват основни стоки

Два дни по-късно AB InBev, която управлява операциите си в Русия в съвместно предприятие с турската пивоварна Anadolu Efes, заяви, че е поискала лицензът за производство и продажба на бирата Bud в Русия да бъде спрян.

Какво показва маркировката

Датите, отпечатани на дъното на кеновете и бутилките, които се продават в около половин дузина супермаркети в Москва, включително тези, собственост на най-големия търговец на дребно на храни в страната X5 и веригата магазини "Красное и белое" (K&B), показват, че известно производство и на трите бири е продължило след публичните съобщения на пивоварите.

Проучване на Reuters показва, че кеновете на Heineken в някои магазини от веригата в Москва са произведени във фабрика в Санкт Петербург на 23 март, а тези на Carlsberg - на 29 април в Тула. Върху кенове с Bud е открита маркировка, показваща, че са излезли от завода в Уляновск в края на юни.

Кога ще свърши бирата

От Heineken заявиха, че са разпродали изцяло собствените си запаси скоро след като обявиха, че спират да варят бирата си в Русия. "Последното варене на Heineken в Русия беше през март, последното опаковане - в началото на април, а последната продажба - през втората седмица на април. След това Heineken не се е произвеждал или продавал от Heineken в Русия", се казва в съобщение на компанията до Reuters. Heineken окончателно напуска Русия, ще изгуби 400 милиона евро

Също на 28 март Carlsberg, която държи 27% от местния пазар в Русия чрез собствеността си върху най-голямата пивоварна в страната "Балтика", съобщи, че ще се откаже изцяло от бизнеса си в Русия.

Компанията, която даваше работа на 8400 души, твърди, че е "ограничила производството" след 9 март, използвайки вече произведени материали, за да изпълни задълженията си към клиентите. Последното производство е било през април. Carlsberg ще изчезне от магазините в Русия, тъй като запасите се разпродават", се казва в имейл до Reuters.

През април AB InBev заяви, че ще продаде дела си в съвместното предприятие AB InBev Efes, като тези разговори още не са приключили, уточнява Reuters. Carlsberg, Heineken и съвместното предприятие на AB InBev контролират повече от 60% от руския пазар на бира, според анализаторите на Промсоюзбанк.

Руският съюз на пивоварите миналата седмица предупреди за проблеми с опаковката и етикетирането, като каза, че пивоварните работят с ограничен капацитет. По-рано беше съобщено, че руските фирми, произвеждащи бира, ще бъдат изправени пред сериозни проблеми, ако доставките на хмел, по-голямата част от които идват от чужбина, бъдат прекъснати.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Coca-Cola и Carlsberg затвориха заводите си в Украйна

И Coca Cola окончателно напуска Русия

Русия измисли алтернатива на Coca-Cola, Fanta и Sprite

"Вкусно и точка": Руският наследник на McDonald's отвори в Москва

Без Zara, Nike, H&M: Какво се продава в руските молове след бягството на западните марки?

Празни рафтове и недостиг на стоки в Русия

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички