Руският бюджетен дефицит надмина 34 млрд. долара за първите два месеца на годината


Руският бюджетен дефицит надмина 34 млрд. долара за първите два месеца на годината
Снимка: iStock

3020

Бюджетът на Руската федерация приключва първите два месеца на 2023 г. с дефицит в размер на 2,58 трлн. рубли, или 34,1 млрд. долара, показаха предварителните данни на Министерството на финансите на страната. Тази стойност се доближава до годишния план за дефицит от 2,925 тpлн. рубли. Бюджетният дефицит на Русия чупи всички рекорди

Приходите в руската хазна през януари и февруари са 3,16 трлн. рубли (41,8 млрд. долара), става ясно от публикация на сайта на институцията. В нея се сравняват приходите спрямо същия период на 2022 г. и по този показател има спад от 25%. 

Основната причина за този спад са съкратените с 46% приходи от продажба на петрол и природен газ. През тези 2 месеца те възлизат на 947 млрд. рубли и понижението е заради главно по-ниската цена на сорта Urals и намалените продажби на природен газ. Този недостиг обаче е покрит от резервния фонд на Русия, посочват от финансовото ведомство.

По данни на Министерството на финансите средната цена на водещия руски сорт Urlas е била 49,52 долара за барел. За сравнение през януари-февруари 2022 г. руският петрол се е продавал за почти 89 долара за барел. Заради западните санкциите Москва продава суровината много по-евтино спрямо водещите сортове на петролните пазари. Референтният сорт Brent достигна цена от над 80 долара за барел.

Приходите извън петрол и природен газ са в размер на 2,21 трлн. рубли и са с 9% по-малко спрямо същия период на 2022 г. Този спад се дължи на намалени приходи от данъци върху доходите заради еднократното възстановяване на надвзети данъци през предходни периоди.

Приходите от ДДС обаче се възстановяват и динамиката при приходите, които не са свързани с петрол или природен газ, са в съответствие с динамиката, заложена в проекта за бюджет за тази година. През януари приходите, несвързани с петрол или газ се свиха с 28%.

По предварителни оценки разходите на федералния бюджет на Русия през януари и февруари са в размер на 5,75 трлн. рубли, което според изчисленията на Министерството на финансите е с 52% повече спрямо същия период на 2022 г. Това се дължи главно на авансово изплащане на определени разходи. Русия се отказва от западните валути, ще разчита на юани и злато

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Руската рубла с голям спад спрямо долара

Под секрет: Русия очаква дълга и дълбока рецесия заради войната

Русия губи над 320 милиарда долара при ембарго върху нефта и газа

Санкции ли? Русия има рекордни финансови резерви

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички