Бюджетният дефицит на Русия достигна 25 милиарда долара през януари


Бюджетният дефицит на Русия достигна 25 милиарда долара през януари
Снимка: iStock

6636

Приходите от петрол и газ на руското правителство са се сринали през януари, като допринасят за най-големия бюджетен дефицит за първия месец от 1998 година, съобщава Bloomberg. Данъчните приходи от петрол и газ са се сринали с 46% през януари на годишна база, а същевременно има ръст на разходите с 59% заради войната в Украйна. Тези фактори донасят на Русия дефицит от 1,76 трилиона рубли (25 милиарда долара), заяви финансовото министерство.

Спадът в приходите от петрол и газ следва западните санкции върху руския износ, включващ забрана на ЕС върху по-голямата част от морския внос на суров петрол и рафинирани горива и ограничение на цената от Г-7. Заради тези санкции основният руски сорт Уралс се търгува с големи отстъпки от основните цени. Таванът на цената на нефта работи: Русия търпи тежки загуби

Президентът Владимир Путин иска от правителството си да изготви план как да оцени стойността на руския петрол, за да се компенсира ефектът от санкциите върху бюджетните приходи от 1 март. Към момента финансовото министерство облага петролните производители с месечна ценова оценка на Уралс от Argus Media. Оценката включва разходи за транспорт и застраховка на товара, доставян до Северозападна Европа.

По информация на финансовото министерство руското правителство работи по "преминаване към алтернативни ценови показатели за данъчни цели". Причината е, че "представителността на котировките на Уралс като обективен ценови индикатор на износните цени за руския петрол" е намаляла. Европа вече няма да определя цената на руския нефт

През януари Уралс се продаваше на средна цена от 49,48 долара за барел – най-ниската му стойност от декември 2020 година. За сравнение, средната цена на сорт Брент беше 77,82 долара за барел миналия месец.

Спадът в руския износ на газ е допринесъл и за по-ниските приходи от енергия, след като "Газпром" спря значителна част от доставките си за Европа – преди най-големия му пазар. И неенергийните приходи са се свили с 28% през януари, като отдават спада и на промяна в данъка добавена стойност.

"Спадът в петролните приходи на бюджета е очакван, но понижението от 30% на данъците, свързани с местното потребление, е заплашително. Очакваме петролните приходи да продължат да се представят по-слабо през годината, с което дефицитът ще стигне 1,5% от БВП по прогнози на правителството", заяви Алекс Исаков, икономист в Bloomberg Economics.

В друго изявление МФ разкри, че е продало 1,6 тона злато и 2,3 милиарда юана от държавния инвестиционен фонд през януари, за да покрие дефицита. По-голямата част от международните резерви на Русия са замразени от международни санкции. Министерството смята, че още може да отговори на бюджетните цели за тази година. Русия се отказва от западните валути, ще разчита на юани и злато

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Санкции ли? Русия има рекордни финансови резерви

Под секрет: Русия очаква дълга и дълбока рецесия заради войната

Русия има нови любими клиенти за дизела си заради ембаргото на ЕС

Русия губи над 320 милиарда долара при ембарго върху нефта и газа

Какви са щетите за Русия от западните санкции?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички