Руската рубла с голям спад спрямо долара


Руската рубла с голям спад спрямо долара
Снимка: iStock

4825

Руската рубла достигна най-ниската си стойност от края на април. Валутата беше засегната от по-ниските приходи в чуждестранна валута от износа на нефт и газ и продължаващото възстановяване на вноса, тъй като компаниите изграждат нови вериги за доставки, предава Reuters.

Тази сутрин рублата отново се понижи спрямо долара до 73,92 рубли за долар, след като достигна 73,9850 по време на сесията, най-ниската си точка от 25 април. Руската валута загуби 0,3% до 79,26 спрямо еврото и загуби 0,3% спрямо юана до 10,83. Русия ударно купува "приятелски" валути, за да успокои рублата

Отслабването на рублата от около 68 за долар в средата на януари до настоящите нива (почти 9%) може да се обясни главно с динамиката на валутния пазар и вноса, твърдят анализатори на Alfa Capital.

Някои руски износители са освободени от задължението да продават приходите в чужда валута за рубли съгласно междуправителствени споразумения от 6 февруари, като леко облекчаване на капиталовия контрол, който поддържаше рублата през 2022 година.

"Според много косвени признаци може да се види възстановяване на вноса поради нови вериги за доставки през приятелски страни, следователно търсенето на чуждестранна валута от вносителите се е увеличило", обясняват анализаторите на Alfa Capital.

Руското правителство продава 8,9 милиарда рубли (120,8 милиона долара) чуждестранна валута на ден, за да запълни бюджетния дефицит, който се е увеличил заради по-ниските приходи от петрол и газ. Бюджетният дефицит на Русия чупи всички рекорди

Очакванията за по-слаби енергийни приходи също натежаха върху руската валута, след като Руската централна банка намали прогнозата си за цената на петрола сорт Уралс в петък. Банката намали прогнозираната си средна цена за останалата част от годината до 55 долара за барел, което е осезаем спад от предишната прогноза за 70 долара.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Риск печели, риск губи: Защо западни фирми останаха в Русия?

Русия се отказва от западните валути, ще разчита на юани и злато

Рублата се възроди и отново поскъпва. Защо?

Руската рубла поскъпва стабилно спрямо долара

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички