Русия ударно купува "приятелски" валути, за да успокои рублата


Русия ударно купува "приятелски" валути, за да успокои рублата
Снимка: iStock

10600

Русия обмисля да купи 70 милиарда долара в юани и други "приятелски" валути през тази година, за да забави ръста в цената на рублата, съобщава Bloomberg.

Предложението е част от поредица мерки, които биха преразгледали икономическата политика, водена в продължение на десетилетие, докато Кремъл търси нова стратегия на фона на широкообхватните санкции, наложени от САЩ и техните съюзници заради инвазията на Владимир Путин в Украйна. Русия скъсва със Запада: Отказва се от долара и еврото

Планът е получил първоначална подкрепа по време на специална среща за "стратегическо" планиране, която се е провела на 30 август. В съвещанието са участвали руски министри и централни банкери, включително управителят на Руската централна банка Елвира Набиулина, твърдят запознати източници.

Случващото се показва как санкциите преобръщат икономическата стратегия на Русия, след като доведоха до замразяването на около половината от нейните валутни резерви на стойност 640 милиарда долара след инвазията през февруари. Това лиши Кремъл от достъп до парите, които спестява от години за черни дни. Ситуацията също така е показателна, че усилията за диверсификация на тези резерви извън долари и евро имат ограничен ефект. Общо 123 млрд. активи на Руската централна банка са замразили ЕС и САЩ

"В новата ситуация трупането на ликвидни валутни резерви за бъдещи кризи е изключително трудно и нецелесъобразно", се посочва в предложението, подготвено за срещата. Години наред Кремъл ограничаваше разходите и пестеше стотици милиарди в долари, евро и други чуждестранни валути, които да използва за предпазване на икономиката от покачванията и спадовете в цените на петрола. Санкции ли? Русия има рекордни финансови резерви

"Замразените 300 милиарда долара не бяха от полза за Русия; напротив, те се превърнаха в уязвимост и символ на пропуснати възможности", се посочва още в презентацията за срещата – рядко срещано официално признание за истинското въздействие на санкциите. Представители на Bloomberg са видели копие от документа, който не е публично достояние, а запознати лица са потвърдили автентичността му. Правителството и централната банка не са отговорили на запитванията за коментар. Русия притежава хиляди тонове злато. Но не може да ги продаде

Спестяването на тези пари "директно намалява инвестициите в Русия за сметка на инвестиции в други страни", твърди още документът. Какви са щетите за Русия от западните санкции?

Връзките с "приятелски" страни

Дори купуването на валути от "приятелски" страни създава проблеми според документа. От него става ясно, че продажбата на притежаваните юани "изисква отделно споразумение с Китай, което би било трудно да се постигне в условията на криза". Други валути – като дирхама на Обединените арабски емирства – представляват "високи политически рискове", тъй като държавите могат да променят политиките си, се посочва още в презентацията. Турската лира пък е изправена пред риск от обезценяване, смятат официалните лица.

В краткосрочен план обаче приходите от износа на петрол и газ доведоха до рекорден излишък по текущата сметка и увеличават цената на рублата. Предложението предвижда изразходването на 4,4 трлн. рубли (70 млрд. долара) за закупуване на валутите на "приятелски" страни, предимно юани.

Идеята за закупуване на "приятелски валути" първоначално се появи през юни. По това време министърът на икономиката Максим Решетников я разкритикува, като заяви, че това няма да е достатъчно, за да повлияе съществено на курса на рублата, но ще принуди правителството рязко да свие разходите. Русия се отказва от Запада, ще продава стоки и петрол на БРИКС

В документа не се споменава отслабването на юана спрямо долара през тази година, което подкопа стойността на валутните резерви на Русия.

Преди войната Русия значително увеличи инвестициите си в юани като част от плана си за диверсификация, превръщайки се в най-големия притежател на резерви в китайската валута в света. Въпреки че тези активи не са замразени от американските и европейските санкции, достъпът на Русия до тях остава ограничен.

Според документа притежанията в юани могат да достигнат 180 милиарда долара, включително допълнителни покупки през тази година, които не са конкретизирани. Централната банка спря да отчита дяловете на валутите в нейните резерви след налагането на санкциите. На 1 януари тя посочи, че юанът има 17,1-процентен дял от нейните активи, което възлиза на малко над 100 милиарда долара. Заради санкциите Русия вече плаща сделките си не в долари, в юани

Планът предвижда тези средства – до 180 милиарда долара – да бъдат изразходвани през следващите 3 до 5 години, за да се покрият огромните разходи за замяна на чужди технологии и пренасочване на транспортната инфраструктура към нови пазари в Азия.

Документът не уточнява как ще се управляват продажбите за рубли, като единствено отбелязва, че те ще укрепят руската валута.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Русия води тежка битка да се отърве от долара

Русия тайно моли Запада да сложи край на войната в Украйна

Рублата се възроди и отново поскъпва. Защо?

Тъмната страна на силната рубла

Русия се отказва от долара. Какъв ще е ефектът?

Русия: Задава се най-тежкият икономически срив от десетилетия

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички