Русия е спестила в чужбина около 80 млрд. долара от износ на суровини през 2022 г.


Русия е спестила в чужбина около 80 млрд. долара от износ на суровини през 2022 г.
Снимка: iStock

4828

Русия е успяла да спести в чужбина около 1/3 от спечелените 227 млрд. долара от износ на суровини през 2022 г., като създава потенциална нова точка на възпламеняване на фона на опитите на Запада да затегне санкциите си срещу Кремъл заради войната в Украйна, пише Bloomberg.

Около 80 млрд. долара са налични като парични средства или са вложени в недвижими имоти и инвестиции във филиали в чужбина, според оценка на Bloomberg Economics. Сумата се равнява на резервите в сянка, страничен продукт от рекордния излишък по текущата сметка на Русия, който подкрепи финансите на Кремъл след началото на войната в Украйна. Последиците от войната: Бюджетният излишък на Русия се изпари

„Заради това, че Европа закъсня с насочването на санкции към енергийния сектор на Русия, Кремъл натрупа един от най-големите излишъци по текущата сметка в своята история. Това де факто отмени ефекта от замразяването на активите на централната банка през март 2022 г., тъй като Русия можеше да възстанови загубеното“, заяви Мария Шагина, икономист от базирания в Обединеното кралство Международен институт за стратегически изследвания.

Всякакви нови печалби, натрупани в чужбина, може да станат привлекателна мишена за противниците на Русия, особено ако средствата се контролират от държавата. Правителството е акционер в много от най-големите руски износители, допринесли за миналогодишните неочаквани печалби, въпреки че въпросът къде се озоваха парите и кой ги контролира е по-голяма мистерия.

С натрупването на международни активи миналата година Русия добави около 5% от своя БВП, близо до средното ниво за 2009-2013 г., друг период на високи цени на петрола и ограничени валутни интервенции от централната банка.

„Натрупването на международни активи е по-скоро принудително, отколкото умишлено. Санкциите накараха руснаците да намалят вноса, докато цените на суровините увеличиха износа. Вместо да мотивира корпорациите да натрупват чуждестранни активи, правителството на Русия облекчи регулациите, за да помогне за увеличаване на вноса, за да стабилизира вътрешната инфлация“, посочи Александър Исаков, икономист на Bloomberg за Русия.

Съдбата на руските средства в чужбина попада все повече на фокус, тъй като поддръжниците на Украйна като Канада и Германия подкрепят идеята да се използват милиарди от замразените руски активи в помощ на Украйна.

„За правителството натрупаните в чужбина активи, са ресурс, който може да бъде използван чрез налагане на извънредни такси върху износителите. Подобни „сенчести резерви“ могат официално да бъдат обърнати в полза на държавата“, смята Александър Кнобел от държавната Руска академия за външна търговия. По думите му тъй като ЕС става по-малко зависим от руските енергийни доставки, е вероятно фондовете в чужбина да привлекат повече внимание като възможна цел на санкции.

Финансов натиск

Безпрецедентните санкции, наложени на Руската централната банка през 2022 г., вече блокираха около 300 млрд. долара от резервите ѝ, оставяйки я с малко възможности за инвестиции извън юана и златото. Активи на санкционирани руски бизнесмени също бяха замразени в някои западни юрисдикции.

С понижаването на цените на суровините и ембаргото върху износа на петрол, което наскоро влезе в сила, излишъкът по текущата сметка на Русия се сви рязко. Прогнозата на централната банка е за 66 млрд. долара през 2023 г., 48 млрд. долара през 2024 г. и 41 млрд. долара през 2025 г. Край на енергийните свръхдоходи: Русия губи стотици милиони долари на ден

Дори и чуждите правителства да определят собствеността на новите руски фондове в чужбина и да ги свържат с държавата, общата сума вероятно ще е по-малка от официалните оценки.

Въпреки че според Руската централна банка нетното придобиване на чуждестранни активи от Русия през 2022 г. е 107 млрд. долара, от Bloomberg Economics изчисляват, че сумата вероятно е надценена с около 21 млрд. долара. За тези изчисления от Bloomberg Economics са коригирали общата сума според разходите за туризъм, покупките на „сенчеста“ флотилия от петролни танкери и изходящите потоци, свързани с отварянето на сметки от руснаци в банки зад граница. Такива банкови преводи изкривяват данните, защото изглеждат като увеличение на чуждестранни активи, но вместо това са пренасочване на вноса.

„Натрупването на скрити резерви от Русия е напълно възможно“, смята икономистът Сергей Гуриев, който преди е съветвал руското правителство, но по-късно е избягал в Париж, където сега е ректор на университета за политически науки в Париж Sciences Po. По думите му основният въпрос е до каква степен тези резерви биха били достатъчни за финансиране на бюджетния дефицит през 2023 г. Само за два месеца: Бюджeтният дeфицит нa Pycия дoближи гoдишния плaн

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Русия купува десетки чуждестранни товарни кораби за милиарди долари

Русия печата пари, за да се справи с икономическите трудности

Риск печели, риск губи: Защо западни фирми останаха в Русия?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички