Русия с нова неприятна изненада за изтеглящите се от пазара ѝ чуждестранни компании


Русия с нова неприятна изненада за изтеглящите се от пазара ѝ чуждестранни компании
Снимка: iStock

14635

Поредна неприятна изненада има Русия за чуждестранните компании, които се готвят да напуснат страната, и това е план за нов налог в допълнение към изискването да продават с 50% отстъпка и да получат разрешение от правителството да напуснат, съобщава Bloomberg.

Данъкът върху неочакваните печалби, който се въвежда в Русия, ще се прилага и за тези, които подготвят сделка за изтегляне, твърдят запознати източници. По думите им това може алтернативно да се отрази в цената, договорена като част от продажбата.

Няма да има изключение, защото бюджетът се нуждае от парите, твърдят източниците, пожелали да запазят анонимност.

Изправено пред масов отлив на чужденци след войната в Украйна, руското правителство наложи по-високи разходи чрез това, което нарече „доброволна вноска“ в бюджета и изискване на отстъпка от компании от държави, които смята за недружелюбни. Сред кандидатите да напуснат Русия са компании като Volkswagen и кредиторите UniCredit и Raiffeisen. Риск печели, риск губи: Защо западни фирми останаха в Русия?

Но тъй като публичните финанси се влошават рязко, докато войната продължава втора година, Русия въвежда допълнителни мерки, които щадят някои части от икономиката ѝ. Изключвайки петролната, газовата и въглищната промишленост, данъкът върху неочакваните печалби цели да върне допълнителни 300 млрд. рубли (3,7 млрд. долара) чрез начисляване на 10% върху свръхпечалбите, спечелени през 2021-2022 г. спрямо предходните 2 години.

Въпреки че налогът влиза в сила от 2024 г., компаниите имат възможност да го платят тази година на половината от ставката. Предприятията, чиято печалба надвишава 1 млрд. рубли, подлежат на данък.

„Ако всички компании, които плащат данъка, изберат да плащат по-рано с отстъпка, Русия ще събере 300 млрд. рубли още тази година, което ще ѝ позволи да похарчи сумата, без да увеличава фискалния дефицит“, заяви Дмитрий Полевой, икономист в Locko-Invest в Москва.

Бягството става още по-трудно

Необходимостта да отстъпят повече пари на Русия, ще усложни допълнително тромавия процес за компаниите, принудени да напуснат в отговор на санкциите след началото на войната в Украйна.

Русия също така търси начин да ограничи въздействието върху рублата чрез определяне на лимит за покупки на твърда валута от чуждестранни компании, напускащи страната. С обем от 4,77 трлн. рубли фискалният дефицит към 17 април вече е почти 40% по-висок от целта за дефицита за годината. Разходите от началото на годината са почти двойно повече от приходите, според последните данни на финансовото министерство.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Въпреки санкциите: Русия е натрупала милиарди долари в чужбина

Рязък контраст в инфлацията в Русия и останалия свят, Путин упрекна Запада за печатането на пари

Продадоха в Русия третата най-скъпа в света верига ресторанти за бързо хранене

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички