Инфлацията в Русия - под целта на централната банка за първи път от 2020 г.


Инфлацията в Русия - под целта на централната банка за първи път от 2020 г.
Снимка: Capital Economics

3206

Войната, която Кремъл започна срещу Украйна, беше обвинявана за ръста на цените на всичко в световен мащаб – от храни до горива, като предизвика международни санкции, които също допринесоха за един от най-големите ценови шокове в съвременната история на Русия, пише Bloomberg.

Но година по-късно и макар инфлацията да продължава да бушува в много икономики, ръстът на цените в Русия се забави почти до нивото в Япония и много повече от забавянето в САЩ и еврозоната.

На годишна база инфлацията в Русия е достигнала 3,5% през март спрямо почти 11% предходния месец, сочат публикуваните данни. Това е 1/5 от върховата стойност за 2022 г. и е под целта на централната банка от 4% за първи път от 2020 г.

Резкият контраст с голяма част от останалия свят позволява на Путин да постигне лесни политически точки пред сънародниците си, той изтъква устойчивостта на Русия и твърди, че санкциите срещу страната са дали обратен резултат за тези, които са ги наложили. В телевизионно изявление Путин заяви, че инфлацията може да е дори под 3% тази година.

Руският лидер, издирван за военни престъпления от трибунала в Хага, критикува западните правителства заради това, че определят растящите цени като „инфлация на Путин“ и заяви, че собствените им политики като печатането на пари са виновни за случващото се.

Преобръщането на тенденцията в Русия е резултат от статистически ефекти заради краткия срив на рублата и паническото пазаруване от потребителите преди година, които създадоха висока база за сравнение. Но слабото местно търсене и предпазливостта на потребителите ограничават ръста на цените в краткосрочен план.

„Ниската инфлация е най-добрият показател за случващото се в икономиката – търсенето остава вяло, а потребителите са предпазливи“, заяви Дмитрий Полевой, икономист в „Локо банк“.

В бъдеще обаче рисковете са многобройни.

Бюджетни разходи

Огромният ръст на бюджетните разходи и недостигът на служители заради мобилизацията от Кремъл на мъже за Украйна подлагат на натиск цените, особено със спадовете на рублата напоследък, засилващи натиска върху потребителските цени.

Притеснението на централните банкери е, че заплахите за перспективите ще ги държат нащрек по-дълго време. Централната банка запази бенчмарковата си лихва на ниво от 7,5% на 4 поредни заседания и предупреди, че е възможно повишаване в следващите месеци. Тя ще направи следващ преглед на лихвите на 28 април.

Данни за март вече показаха, че рисковете се увеличават. Годишният темп на инфлацията беше малко над средата прогноза от 3,4% на икономисти, анкетирани от Bloomberg, а ръстът на цените е почти непроменен на месечна база. Bloomberg Economics очаква инфлацията да достигне 5% през декември. Според сезонно изгладен темп годишният ръст на цените сега е 1,1%.

„Освен проинфлационни рискове като недостига на служители други фактори, които оказват въздействие, включват възможността за съживяване на търсенето от потребителите и заплахите за транзита на санкционирани стоки в Русия“, коментира Олга Беленкая, икономист във „Финам“.

По думите ѝ обаче планирани понижения на добива от ОПЕК и съюзниците му може да подкрепят рублата и руския износ, което да забави инфлацията. „Това до известна степен може да смекчи инфлационния натиск“, смята Беленкая.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Руската централна банка пак се готви да вдига лихвите

Бюджетният дефицит на Русия за първото тримесечие възлиза на милиарди

Въпреки санкциите: Русия е натрупала милиарди долари в чужбина

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички