Руски съд замрази всички активи на Volkswagen в страната


Руски съд замрази всички активи на Volkswagen в страната
Снимка: Getty Images

9976

Руски съд замрази всички активи на Volkswagen в страната – поредната пречка пред германския автомобилен концерн за опитите му да се оттегли изцяло от Русия, съобщава Reuters.

Volkswagen, заедно с други чуждестранни производители на автомобили, спря дейността си в Русия още през 2022 г., след като западните страни наложиха санкциите на Москва заради войната в Украйна. Гигантите BMW и Volkswagen затварят заводи заради войната

Германският концерн се опитва да продаде своите руски активи, включително своя водещ завод в Калуга, с производствен капацитет от 225 000 автомобила годишно и не работи от март 2022 г.

Руският автомобилен производител ГАЗ, подизпълнител на Volkswagen в производството на коли в завода в Нижни Новгород, се опита да спре всяка продажба като част от дело срещу германския концерн заради обвинения в нарушаване на договорните отношения между партньорите през август.

В съдебни документи ГАЗ посочва, че опитите на Volkswagen да излезе от руския пазар излагат собствените ѝ интереси на риск, като иска 15,6 млрд. рубли (201,3 млн. долара) обезщетение за прекратения договор.

Руски съд постанови в понеделник замразяването на всички активи на Volkswagen в Русия, докато спорът с ГАЗ не бъде решен, сочат съдебни документи. Това още повече затруднява Volkswagen да се оттегли от Русия.

Преди дни чешкият производител на автомобили Skoda, част от Volkswagen Group, обяви, че е във финалната фаза за продажбата на руските си активи.

Напускане на рускоя пазар

Русия задължава компаниите от „неприятелските“ страни – наложилите санкции на Русия – да получат одобрение от правителствена комисия за продажбата на всякакви руски активи.

Чуждестранните инвеститори се опасяват, че страната може да национализира стратегически активи, след въвеждането на ограниченията върху продажбите.

През юли руският президент Владимир Путин, издирван от Международния наказателен съд за военни престъпления, издаде указ за овладяване на пълния контрол над газовия и петролен проект Sakhlain-2 в Източна Русия, като придобива почти 50% от проекта от Shell и две японски търговски компании.

Други водещи западни автомобилни производители напуснаха Русия още в началото на войната в Украйна. Първо френската Renault продаде мажоритарния си дял в „АвтоВАЗ“ на руско държавно дружество срещу символична сума от 1 рубла – отписвайки активи, оценявани на 2,2 млрд. евро.

Руската автомобилна индустрия беше силно засегната от войната в Украйна. През 2022 г. производството на автомобили в страната се сви с 67% - най-големият спад от разпадането на Съветския съюз.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

До 2027 година: Най-големият автомобилен производител в Европа инвестира 180 млрд. евро

Volkswagen отлага строежа на завод за батерии в Източна Европа

Автомобилен гигант обучава хиляди работници да правят електромобили

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички