Volkswagen ще инвестира 180 млрд. долара в следващите 5 години в областите на бъдещето


Volkswagen ще инвестира 180 млрд. долара в следващите 5 години в областите на бъдещето
Снимка: Volkswagen

2651

Най-големият производител на автомобили в Европа Volkswagen смята да инвестира 180 млрд. евро до 2027 г. 2/3 от тях ще бъдат насочени към електрификация и дигитализация, обяви листваната на Dax група при представянето на финансовия си отчет за 2022 г. в Берлин. За този период базираната във Волфсбург компания ще инвестира 15 млрд. евро само в изграждането на заводи за клетки за дъщерното си дружество PowerCo и в осигуряването на суровини за батерии, предава Reuters.

Главният технологичен директор Томас Шмал заяви, че първоначално концернът ще се фокусира върху осигуряването на суровини, а след това върху фабриките за клетки. Volkswagen планира да пусне в експлоатация първата си фабрика за клетки в Залцгитер през 2025 г., последвана от завода във Валенсия, Испания, а през 2026 г. и трети завод, първоначално беше замислен да е в Източна Европа, през 2027 г. Volkswagen отлага строежа на завод за батерии в Източна Европа

Първоначално не беше ясно дали тези 15 млрд. евро включват и инвестиции за Канада, където Volkswagen изгражда първия си завод за акумулаторни клетки извън Европа. В Сейнт Томас в провинция Онтарио през 2027 г. ще започне производството на единични клетки.

Предвид нетната ликвидност от 43 млрд. евро, която включва 16 млрд. евро от първичното публично предлагане на дъщерното дружество за спортни автомобили Porsche, базираната във Волфсбург компания смята, че ще може да посрещне разходите, направени през тази година. За следващите групата разчита на продължаващ стабилен бизнес с висок приток на парични средства. 

Планът на Volkswagen акцентира на най-привлекателните източници на печалба. Ръководството причислява към тях стратегията за батериите, разширяването на присъствието в Северна Америка, увеличаване конкурентоспособността в Китай в областта на цифровизацията и продуктите и по-нататъшното развитие на моделната гама в групата. Volkswagen строи 6 гигафабрики за батерии в Европа

Дъщерното дружество за батерии PowerCo цели 20 млрд. евро

68% от пълния размер на инвестициите ще са насочени към областите на бъдещето, спрямо 56% в предишния 5-годишен план. Още през 2025 г. всеки пети продаден автомобил трябва да е изцяло електрически. Очаква се до 2030 г. дъщерното дружество за батерии PowerCo да постигне годишни продажби от над 20 млрд. евро.

Към това се добавят и продължаващите инвестиции в последното поколение двигатели с вътрешно горене, пикът се очаква да бъде достигнат през 2025 г., след което разходите трябва да намаляват непрекъснато.

„2023 г. ще бъде решаващата година за изпълнение на стратегическите цели и ускоряване на напредъка на групата“, заяви главният изпълнителен директор на концерна и ръководител на Porsche Оливер Блуме. Porsche се превърна в най-скъпия производител на автомобили в Европа (ВИДЕО)

В началото на март Volkswagen направи оптимистична прогноза. Според нея продажбите трябва да нараснат с 10 до 15% предвид високия обем на поръчките, а оперативната възвръщаемост на продажбите да се приземи в диапазона между 7,5 и 8,5%. По отношение на нетната ликвидност, групата планира да достигне стойност между 35 и 40 млрд. евро.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Автомобилен гигант обучава хиляди работници да правят електромобили

Volkswagen вече строи първата си гигафабрика за батерии в Европа

Volkswagen избра Испания за третия си голям завод за батерии

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички