Porsche се превърна в най-скъпия производител на автомобили в Европа (ВИДЕО)


Porsche се превърна в най-скъпия производител на автомобили в Европа (ВИДЕО)
Снимка: Porsche West Broward

4880

Германската луксозна марка Porsche се превърна в най-скъпия производител на автомобили в Европа. Това се случи, след като акциите на компанията поскъпнаха, изпреварвайки по пазарна стойност тези на автомобилния гигант Volkswagen.

Въпреки че акциите на Porsche паднаха под котировките си в понеделник до 81 евро, в съответствие с общия спад на пазарите, те се повишиха до 93 евро по-рано в четвъртък, давайки на марката спортни автомобили пазарна оценка от 85 милиарда евро, пише Reuters.

По-късно те се понижиха до 91,04 евро, но оценката на компанията все още беше с няколко милиарда над тази на Volkswagen.

Цената на акциите на Porsche възвърна инерция, след като инвестиционните банки, участващи в търгуването, закупиха почти 3,8 милиона акции за 312,8 милиона евро като част от така наречената опция за зелени обувки, предназначена да подкрепи листването.

Volkswagen е вторият най-скъп сред европейските производители на автомобили, като се оценява на 77,7 милиарда евро, следван от Mercedes-Benz с оценка от 57,2 милиарда евро, BMW с 47,5 милиарда евро и Stellantis с 39,7 милиарда евро.

"Данните за инфлацията от Европа и Съединените щати, неотдавнашните притеснения относно енергийните доставки в Европа и ескалацията на войната в Украйна миналия четвъртък доведоха до колебания, които наложиха малки стабилизационни мерки", каза говорител на Volkswagen.

Porsche е петата най-ценна листвана компания в Германия след Linde, SAP, Deutsche Telekom и Siemens и 25-ата най-ценна акция в Европа, изпреварвайки гиганти като Glencore.

Акциите, закупени между 29 септември и 4 октомври, представляват около 11% от общия обем на търговия след листването, което се състои от около 34 милиона акции. Като цяло, до 14,85 милиона акции на стойност 1,2 милиарда евро са достъпни чрез опцията за зелени обувки през четирите седмици след предлагането като мярка за стабилизиране.

Bank of America придоби акциите за между 81-82,50 евро, в сравнение с първоначалната емисионна цена от 82,50, съобщават от финансовата институция.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Огромни бонуси ще получат служителите на Porsche

Най-старото „Порше“ в света ще бъде продадено за над 10 млн. долара

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички