Volkswagen избра Испания за третия си голям завод за батерии


Volkswagen избра Испания за третия си голям завод за батерии
Снимка: Volkswagen Group

7489

Автомобилният концерн Volkswagen планира да построи в Испания завод за клетки за батерии край Сагунто, близо до Валенсия, предадоха Reuters и DPA. Предприятието ще има около 3000 служители и продукция от 40 гигаватчаса годишно, и ще започне производство през 2026 г., посочи германската автомобилна компания. Volkswagen ще инвестира близо 90 млрд. евро в електромобили

След като изгради производствени мощности в Шелефтьо в Северна Швеция и Залцгитер в Долна Саксония, Валенсия е избрана от Volkswagen за следващото място за производство на собствени акумулаторни клетки за електрически превозни средства, като част от усилията на компанията за намаляване на зависимостта си от доминиращи доставчици от Азия.

Автомобилният гигант оповести по-рано намеренията си, но едва днес потвърди плана си за строителството на завода в Испания. Компанията ще провери условията за подкрепа от испанското правителство, преди да вземе окончателно решение, се казва в изявление на групата.

Мадрид иска да привлече милиарди евро публични и частни инвестиции в сектора на електромобилността през следващите години, като целта е да превърне Испания в център за новата технологията. Испанското правителство трябва да отвори свързания търг през април.

Volkswagen има амбициозен план заедно със свои партньори да изгради 6 големи завода за батерии в Европа до края на текущото десетилетие, поставяйки си за цел да стане световен лидер в производството на електромобили.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички