Гигантите BMW и Volkswagen затварят заводи заради войната


Гигантите BMW и Volkswagen затварят заводи заради войната
Снимка: Volkswagen Slovakia

11480

Два от германските автомобилни гиганти - BMW и Volkswagen, ще затворят редица свои заводи на територията на Европа заради недостиг на части, внасяни от Украйна. Това съобщи британският бизнес ежедневник Financial Times, позовавайки се на специализирания пазарен анализатор AutoAnalysis.

"BMW и Volkswagen са принудени да преустановят работата на заводите си в цяла Европа, след като инвазията на Русия наложи затварянето на украинските заводи за електромонтажна работа", се казва в доклада. Според представените данни на Украйна се пада около 1/5 от доставките на електрически кабели.

"Проблемът с кабелите е, че те са фундаментални. Без тях не можеш да започнеш сглобяването на некомплектован автомобил", цитиран е Александър Мариан, управляващ директор на консултантската компания Alix Partners, който добавя, че предпазните връзки се правят по поръчка, което затруднява производството им в други заводи.

Източници на лондонския вестник съобщават и за сериозни логистични проблеми. "Ако изпратите камион, не може да знаете дали ще бъде в Полша след три часа или три дни и дали ще бъде върнат обратно. Всеки ден се налага да проверяваме дали е възможно изпращането на един или два", казва анонимният източник.

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дийс коментира, че компанията от Волфсбург обмисля алтернативи, които включват смяна на оборудването. В същото време източници на Financial Times съобщават, че някои доставчици от Украйна са започнали да възобновяват дейността си.

Това е пореден удар за автомобилната индустрия, която периодично затваряше някои заводи заради недостиг на части по време на пандемията, а паралелно с това преживява радикална трансформация, преминавайки към електромобили. Стотици хиляди остават без работа заради електромобилите

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички