Странният случай с регулацията на бизнеса с марихуана в САЩ е напът да намери своето решение


Странният случай с регулацията на бизнеса с марихуана в САЩ е напът да намери своето решение
Снимка: iStock

3443

Страният слуичай с регулацията на бизнеса с марихуана в САЩ е напът да намери своето решение, поне отчасти.

Представете си, че управлявате напълно законен бизнес, но не можете да отворите обикновена разплащателна сметка в национална банка. Вярвате или не, но точно такъв е случаят в момента за всеки, който има лиценз за продажба на марихуана в САЩ. Като се има предвид размерът на индустрията с канабис, това е доста шокиращо. Но това може би е на път да се промени, пише The Guardian.

В САЩ 38 щата са легализирали марихуаната за медицинска употреба, а 23 от тях са я легализирали за развлекателни цели, включително три територии и окръг Колумбия. Още осем щата са декриминализирали употребата ѝ.

Както червените (гласуващи за Републиканската партия), така и сините щати ( гласуващи за Демократическата партия) с легализирани закони за марихуаната са събрали 15 млрд. долара данъчни приходи в периода 2014-2022 г., като само за 2022 г. данъчните приходи възлизат на 3,77 млрд. долара.

Междувременно, ако управлявате бизнес с канабис - такъв, който продава, разпространява, произвежда или в някои случаи обслужва индустрията, нямате право да бъдете нормален бизнес.

Meta, компанията майка на Facebook, разрешава само "ограничена" реклама на CBD и коноп. Компаниите за канабис не могат да пускат телевизионни или радиореклами за своите продукти. Те нямат право да провеждат никакви кампании извън своя щат, тъй като междущатската търговия е забранена. В Охайо, както и в други щати, те не могат да провеждат кампания с билбордове без предварителното одобрение на щатския съвет по фармация. В много населени места има закони за зониране, които им забраняват да работят. Много застрахователни компании не желаят да обслужват индустрията, както и редица от най-големите доставчици на услуги за превод на работни възнаграждения в страната.

ОЩЕ: Аржентина създава индустрия за производство и износ на канабис

Предприятията за производство на канабис нямат право да приспадат наеми, заплати или други разходи, които другите предприятия могат да отпишат. Те редовно се сблъскват с разширени изисквания за лицензиране на бизнеса. Те не могат да се възползват от федералните правила за несъстоятелност. Не могат да използват търговските марки на своите продукти.

И стигаме до банкирането. Предприятията за производство на канабис могат да избират само от около 200 независими и обществени банки, но те често не предлагат онлайн банкиране, международен достъп, банкови преводи, възможности за инвестиции, финансова стабилност и други възможности на по-големите институции. Когато става въпрос за индустрията с канабис, федерално лицензираните банки като Wells Fargo, PNC Bank, JP Morgan Chase, TD Bank и Key Bank отказват да се занимават с това. Поради тази причина много предприятия за канабис получават по-малко финансови услуги и са принудени да съхраняват твърде много пари в брой, което ги прави изложени на риск от кражби и престъпления. Банковата индустрия осъзнава това, но не се съпротивлява.

Защо ситуацията с бизнеса с марихуана в САЩ е такава?

Въпреки, че в редица щати на САЩ марихуаната е легализирана под някаква форма, на федерално ниво канабисът все още се счита за незаконно контролирано вещество, подлежащо на много строги федерални закони, и тъй като е незаконен на федерално равнище, много големи корпорации, като банки, застрахователни компании и служби за изплащане на заплати, остават уплашени.

Не е изненадващо, че въпреки целия растеж на тази индустрия, много от участниците в производството на канабис се борят да реализират печалби. Но на хоризонта се задават потенциално добри новини. Федералното правителство може и да разреши на банките с федерален статут да осъществяват дейност с предприятия от сектора на канабиса.

Бизнесът с легална марихуана в САЩ е изправен пред редица бариери поради регулациите на федерално ниво в страната;

Смимка: iStock

В края на миналия месец сенатската комисия по банково дело, жилищно настаняване и градски въпроси придвижи напред Закона за сигурно и справедливо прилагане на нормативната уредба (Safer) Banking Act, който позволява на банките да осъществяват бизнес с компании за канабис. Камарата на представителите вече прие подобен закон, така че одобрението на сенатската комисия е от голямо значение.

"Този закон ще помогне да направим нашите общности и малкия бизнес по-сигурни, като предостави на легалните фирми за канабис достъп до традиционните финансови институции, включително банкови сметки и заеми за малкия бизнес", заявиха вносителите на законопроекта в съвместно изявление. "То също така не позволява на федералните банкови регулатори да нареждат на банка или кредитен съюз да закрие сметка въз основа на репутационен риск."

Въпреки това съществуват значителни пречки. Както в Камарата на представителите, така и в Сената все още има редица представители, които се противопоставят на законопроекта.

ОЩЕ: Германия легализира марихуаната с цел развлечение

"Това законодателство също така компрометира целостта на банковата система на Съединените щати, като дава на банките правителствено одобрение за участие в незаконна дейност, създавайки опасен нов прецедент", заявяват наскоро в съвместно изявление някои сенатори републиканци. "Разрешаването на банков достъп до наркотик от Списък I създава опасен правен прецедент и ще спомогне за улесняване на прането на пари за наркокартелите." Тази опозиция, съчетана с липсата на лидерство в Камарата на представителите, може да провали напредъка на законопроекта в обозримо бъдеще.

Но хората са оптимистично настроени. Законопроектът не стига дотам да легализира марихуаната, така че това би трябвало да успокои някои от противниците му. И като се има предвид силната двупартийна подкрепа, получена както в Сената, така и в Камарата на представителите за Закона за по-безопасно банкиране, не е пресилено да се очаква приемането му. Но кога ще е това никой не знае.

Междувременно хората от бранша трябва да чакат. И да се борят. И да се справят с ограничения, с които се сблъскват малко други законни компании. Достатъчно трудно е да се управлява бизнес, а за тези, които са в тази индустрия, това е съвсем различна игра.

Източник: theguardian.com

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Mastercard забранява покупката на марихуана с нейни дебитни карти

Банките в САЩ ще могат да правят бизнес с компании за канабис

Македония бързо разбра, че канабисът не носи лесни пари

Столицата на Австралия легализира марихуаната

Джей Зи влиза в бизнеса с марихуана

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички