Супер вторник: Какво представлява и защо е толкова важен в САЩ?


Супер вторник: Какво представлява и защо е толкова важен в САЩ?
Снимка: iStock

2622

Супер вторникът – вторият най-големият ден в надпреварата за Белия дом през 2024 г., в тук. На 5 март гласоподавателите в 15 щата и една щатска територия избират кандидати за президент. В 16-и щат пък ще се очаква да излязат резултатите от предварителните избори при демократите.

Всичко това би трябвало да предложи по-обща представа за силните страни на Джо Байдън и Доналд Тръмп, както и за техните потенциални слабости по пътя на двамата съперници, се стремят към реванш в президентските избори през ноември.

Какво е Супер вторник и в кои щати се гласува?

Това е денят, в който най-много щати гласуват в първичните избори в САЩ.

Днес избори се провеждат в Алабама, Аляска, Арканзас, Калифорния, Колорадо, Мейн, Масачузетс, Минесота, Северна Каролина, Оклахома, Тенеси, Тексас, Юта, Върмонт, Вирджиния и щатската територия Американска Самоа.

Изобрите при републиканците ще бъдат във всичките тези 15 щата, докато при демократите няма да има гласуване в Аляска. Те ще провеждат партийни събрания за излъчване на номинация и в Американска Самоа.

В днешния ден в САЩ също така се очаква да излязат резултатите от изборите на деморкатите в Айова, където се гласува по пощата от няколко седмици.

Снимка: iStock

Колко делегати са за грабване?

Въз основа на резултата от изборите, представителите на партията, наречени делегати, се зачисляват към водещите кандидати. За да бъде официално номиниран кандидат на конгресите на всяка партия това лято, е необходимо да бъде достигнат определен брой делегати.

На Супер вторник ще бъдат разпределени около 1/3 от всички делегати – 865 републиканци и най-малко 1420 демократи.

Предизборният щаб на Доналд Тръмп прогнозира, че той ще спечели най-малко 773 делегати днес и ще си извоюва номинацията по-късно през март. В момента той има 244 делегати, докато неговият конкурент от републиканската партия Ники Хейли има 43.

За да се спечели номинацията на републикаската партия, са необходими минимум 1 215 делегати, докато при демократите магическото число е 1 968.

Снимка: iStock

Какъв е залогът за Тръмп?

С двуцифрена преднина в социологическите проучвания, фаворитът при републиканците ще се надява най-накрая да отстрани и последния си останал съперник в надпреварата.

Бившият пратеник на САЩ и ООН Ники Хейли още участва в надпреварата, въпреки че отбеляза само една победа досега, а нейните донори с дълбоки джобове вече затварят портфейлите си.

Въпреки че за нея няма ясен път към победата, Супер вторник може да е последната ѝ възможност да ограничи инерцията на Тръмп или да разкрие негови потенциални слабости преди общите избори.

В някои от вотовете досега Тръмп изпитваше затруднения със спечелването на повече гласове сред жителите на предградията с висше образвание – демографска група, която, в крайна сметка, може да осуети мечтата му за завръщане в Белия дом.

Снимка: Getty Images

Каква е ситуацията при Байдън?

Почти сигурно е,ч е президентът демократ ще си осигури номинацията на своята партия.

Кампанията на Байдън претърпя неуспех в щата Мичиган, след като на изборите в края на февруари там 13% от избирателите гласуваха с „Не подкрепям никого“ на фона на кампанията срещу подкрепата на президента за Израел.

Подобни кампании се подготвят в последния момент и за вотовете в други щати по време на Супер вторника. Калифорния, Колорадо, Северна Каролина, Минесота и Върмонт са сред щатите, в които тече сходна организация.

В по-широк план, данните от екзитпол от цялата страна биха могли да покажат дали разликата в ентусиазма между различните блокове избиратели, в това число и по-младите, представлява предизвикателство за неговоро преизбиране.

Снимка: Getty Images

Кога ще стане ясен резултатът?

Тъй като гласуването се провежда в 6 различни часови зони, окончателните резултати няма да бъдат известни веднага.

След решение на Върховния съд Тръмп остава в бюлетината в Колорадо и Мейн, въпреки че и двата щата се опитват да го дисквалифицират на основание предполагаемо подтикване към бунт.

Щатът Вирджиния пък може да е единственият, в който Ники Хейли може да се надява на утешителна победа в очертаващата се за нея тежка вечр.

Източник: BBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Колко американци са доволни от финансовото си състояние при Байдън?

Защо Доналд Тръмп продължава да печели милиони?

Планът на Байдън: Взема от богатите, дава на бедните

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички